Bankar i po
Bankar i po

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vesti

Subvencionisani krediti za poljoprivrednike

Subvencionisani krediti

 • Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je ugovore sa 21 bankom o kratkoročnom i dugoročnom kreditiranju poljoprivredne proizvodnje, za čije će subvencionisanje iz budžeta biti izdvojeno 3,3 milijarde dinara.

  - Kratkoročni krediti namenjeni su za kupovinu obrtnih sredstava - semena, đubriva i goriva, a moći će da ih koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva i to pre svega fizička lica - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Stegić.

  Za kratkoročne kredite biće odobravan iznos od 50.000 do 700.000 dinara, bez valutne klauzule, a rok otplate je tri, šest, devet i 12 meseci.

  - Poljoprivrednici će plaćati kamatnu stopu na godišnjem nivou od svega pet odsto, dok će razliku u kamati prema poslovnim bankama finansirati Ministarstvo poljoprivrede. Za subvencionisanje kamatne stope za kratkoročne kredite iz budžeta je izdvojeno 300 miliona dinara - rekao je Stegić.

  Dugoročni krediti namenjeni su investiranju u poljoprivredu i to za izgradnju objekata, kupovinu mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada, a moći će da ih koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva, i to i fizička i pravna lica.

  - Krediti se odobravaju u iznosu od 5.000 do 300.000 evra, tako što će 60 odsto iznosa kredita odobravati banka, a 40 odsto Ministarstvo poljoprivrede, bez kamate - precizirao je Stegić i dodao da će ovi krediti biti odobravani na pet godina uz još godinu počeka, odnosno osam godina uz godinu dana grejs perioda za kapitalna ulaganja ili osam godina uz još tri godine počeka za podizanje višegodišnjih zasada.

  - Naša procena je da će, ukoliko uprosečimo kamatnu stopu, ona na godišnjem nivou iznositi oko pet odsto - rekao je Stegić i dodao da je država za pomoć u dugoročnom kreditiranju obezbedila tri milijarde dinara.

  Prema njegovim rečima, subvencije države u kreditiranju omogućiće skoro 10 milijardi dinara kreditnog potencijala za poljoprivredu.

  Prema procenama Ministarstva, kratkoročni krediti će kod pojedinih banaka biti dostupni po potpisivanju, ali u najvećem broju slučajeva najkasnije u naredne dve nedelje. Dugoročni krediti trebalo bi da budu dostupni najkasnije za mesec dana.

  Ugovore s Ministarstvom poljoprivrede potpisale su Agro banka, Alfa banka, AIK banka, Banka Inteza, Vojvođanska banka, Erste banka, Evrobanka EFG, Komercijalna banka, KBC banka, Kosovsko-metohijska banka, Meridijan banka, NLB banka, OTP banka, Oportjuniti banka, Privredna banka Beograd, Prokredit banka, Sosijete ženeral banka, Univerzal banka, Hipo Alpe-Adrija banka, Kredi banka i Čačanska banka.

  Za subvencije 17,3 milijarde dinara

  Za subvencije poljoprivrednoj proizvodnji u 2009. godini iz agrarnog budžeta namenjeno je 17,3 milijarde dinara, izjavio je Milan Stegić i podsetio da je preduslov za podnošenje zahteva za isplatu subvencija da se nova gazdinstva registruju, odnosno da gazdinstva koja su bila upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava obnove registraciju.

  - Tek pošto se obnovi registracija, podnose se zahtevi za pojedinačne subvencije - dodao je Stegić.

  Naveo je da se zahtevi za regres za nabavku repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju podnose od 1. maja, a sredstva će biti isplaćena nakon obrade predmeta i inspekcijskog nadzora.

  - Neophodno je imati u vidu da se ove subvencije isplaćuju na osnovu podnetih računa da je roba kupljena jer tek na osnovu tih računa Ministarstvo vrši povraćaj sredstava - rekao je Stegić.

  Govoreći o obavezama Ministarstva po osnovu uredbi za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje u 2008. godini, Stegić je kazao da su u prvom kvartalu 2009. isplaćena dugovanja u iznosu od 1,8 milijardi dinara i da ukupna dugovanja tog Ministarstva iznose 4,5 milijardi dinara.

  - Isplata dugovanja prevashodno zavisi od dinamike kvota koje Ministarstvo poljoprivrede dobija od Ministarstva finansija - objasnio je on.
Izvor: Biznis
Broj komentara na ovu vest : 0Pošaljite datu vest prijatelju...

Email adresa primaoca: (*)


Dodatna poruka koja ce ići uz tekst vesti :
Ostavite Vaš komentar na vest...

Vaše ime: (*)


Vaš e-mail:


Vaš komentar (*):