Bankar i po
Bankar i po

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vesti

Kuće, lokali i zemlja idu na doboš

Bankarstvo i finansije

 • Banke i lizing kuće polako stežu omču oko vrata građana i privrede. Poslednjih nedelja sve su učestalije prodaje stanova, lokala, kuća ili zemljišta fizičkih i pravnih lica koja ne mogu da vraćaju uzete kredite. Ništa bolje ne prolaze ni korisnici vozila i opreme uzete na lizing. Državne mere nemaju mnogo efekta kod dužnika kojima je voda došla do grla, a stručnjaci očekuju još goru situaciju.

  U kakvim su problemima dužnici najbolje pokazuju podaci NBS-a . Od septembra prošle godine do marta ove procentualno učešće kredita sa kašnjenjem u otplati dužim od 90 dana kod privrede je udvostručeno i iznosi 11,6 odsto. Stanovništvo je u boljoj poziciji, ali i tu se povećava broj neredovnih dužnika. Od početka godine broj korisnika lizinga koji kasne u otplati povećao se za deset odsto i dostigao je blizu 2.000.

  Meridijan banka trenutno prodaje razne parcele zemljišta kod Bora i Rume, lokale u Jagodini i Svilajncu, stambene objekte u Loznici i Novoj Pazovi, hladnjaču u Osečini, porodične kuće u Šidu, kuću s bazenom u Zaječaru. Folks banka traži kupca za oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora na Savskom vencu, poslovnu zgradu u Somboru i lokal u Rumi.

  Na javnom nadmetanju Rajfajzen banka pokušava da proda stambenu zgradu u Vrbasu, tri lokala u Inđiji, klanicu, pogon za preradu voća i povrća i depo za stoku u Valjevu, kao i nekoliko privatnih kuća. Univerzal banka nudi na prodaju motel MV „Ruma“ na autoputu kod isključenja za Šabac, lokal u Novom Sadu i porodičnu kuću u Obrenovcu.

  Metals banka je pre nekoliko dana održala veliku aukciju na kojoj je ponudila 41 nepokretnost širom Vojvodine. Sajtovi lizing kompanija prepuni su oglasa o prodaji putničkih i transportnih vozila oduzetih dužnicima koji nisu na vreme izmirivali svoje obaveze.

  Ekonomista Miroslav Zdravković očekuje sve veće probleme u otplati hipotekarnih kredita. Sreća za dužnike jeste to što je u Srbiji ozbiljnije odobravanje stambenih kredita, za koje se traži hipoteka, započeto tek 2005. godine, pa ih ima malo. Odobreno je 40-50.000 ovakvih zajmova što je oko 2,5 odsto zaposlenih. On ističe da su ove pozajmice ipak bile privilegija imućnijih.

  - U narednih godinu i po do dve povlačenje hipoteke biće sve češća praksa banaka. Prvi udar krize najviše se ogledao u problemima likvidnosti, a sada će uslediti smanjivanje troškova odnosno otpuštanje radnika. To će se posebno osetiti u granama privrede u kojima su plate veće, kao što su saobraćaj, spoljna trgovina, finansije... U ovim granama kao i u državnoj administraciji, koja će takođe biti na udaru zbog državnih mera, ima najviše onih koji otplaćuju stambene zajmove. Firme će imati slične probleme, a „Bečka inicijativa”, o zadržavanju istog nivoa ulaganja banaka u Srbiji, samo je njihove probleme odložila ali ih nije rešila - kaže Zdravković.

  Istina, banke se ponašaju u skladu sa zakonom, a klijenti su morali da budu svesni svih odredaba potpisanih ugovora. U slučaju da dužnik ne ispunjava obaveze preuzete ugovorom, banka je ovlašćena da naplatu obezbeđenja kredita ostvaruje sudskim odnosno prinudnim putem. U postupku prodaje nekretnina banka najčešće nije vlasnik predmetne nekretnine već je to i dalje dužnik, a banka oglašava i vodi proces prodaje.

  Prinudna naplata se sprovodi na dva načina, u zavisnosti od toga da li je banci pružena hipoteka na osnovu zaključenog sporazuma pred sudom ili je hipoteka ugovorna, na osnovu izjave saglasnosti dužnika. Ako dužnik želi da zadrži svoju imovinu može da pošalje nekog da obavi kupovinu na licitaciji ili neposrednom pogodbom. I lizing kompanije imaju pravo da, milom ili silom, preuzmu predmet lizinga od korisnika koji dva meseca nije plaćao mesečne rate.

  Banke ćute

  Većina banaka nije htela da komentariše prodaju imovine svojih dužnika. Danilo Đurović, član Izvršnog odbora Eurobank EFG , kaže da je poslovna politika banke u ovom periodu da pruži maksimalnu podršku klijentima kako bi prebrodili finansijsku krizu. „Prodaja imovine dužnika poslednji je korak koji se preduzima i to jedino u slučaju da ne postoji alternativno sporazumno rešenje koje bi obezbedilo vraćanje duga, odnosno u slučaju da dužnik ne želi da sarađuje s bankom. Uobičajeno je da do ovakvih situacija dolazi češće tokom ekonomske krize“, kaže Đurović.

  U Rajfajzen banci kažu da je većina nepokretnosti čija se prodaja oglašava predstavljala obezbeđenje po kreditima preduzeća , a ne fizičkih lica. „Dobar deo tih nepokretnosti jesu slučajevi koji su iz perioda pre krize, dakle stari dve ili tri godine, međutim, adekvatan kupac za njih još nije nađen“, navode u ovoj banci

  Neke banke su nekorektne

  - Pojedine banke krizu potpuno prevaljuju na građane i firme, kako bi zadržali ili povećali profit. Činjenica je da svi imaju finansijskih problema i u takvoj situaciji je najlakše blokirati račun neke firme ili potegnuti naplatu hipoteke. Dešava se da firme imaju kredit čiju glavnicu treba da vrate u punom iznosu tek za 12 meseci, ali banke odluče da posle nekoliko meseci traže celu isplatu - kaže jedan od bankara koji je želeo da ostane anoniman.

  Procedura

  - ako se vodi vansudski postupak namirenja (saglasno Zakonu o hipoteci), banka je, nakon sprovedenog postupka, rešenjem Repu­bličkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti pod hipotekom, ovlašćena da u svoje ime proda nepokretnost - na javnoj aukciji ili neposrednom pogodbom, uz obavezno vidno oglašavanje prodaje najmanje 45 dana pre održavanja

  - ako se postupak vodi saglasno Zakonu o izvršnom postupku, prodaju sprovodi sud, i saglasno tom zakonu banka može kupiti nepokretnost o kojoj je reč, pa je zatim prodati

  - iz cene koja se postigne na javnoj licitaciji banka namiruje svoje potraživanje, a ukoliko nešto ostane, to pripada dužniku ili drugim poveriocima
Izvor: Blic
Broj komentara na ovu vest : 0Pošaljite datu vest prijatelju...

Email adresa primaoca: (*)


Dodatna poruka koja ce ići uz tekst vesti :
Ostavite Vaš komentar na vest...

Vaše ime: (*)


Vaš e-mail:


Vaš komentar (*):