Bankar i po
Bankar i po

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vesti

Krediti za početnike

Vlada Republike Srbije

 • Ministarstvo ekonomije Srbije, Fond za razvoj i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća objavili su konkurs za kredite za početnike bez hipoteke i za start ap kredite preduzetnicima i preduzećima.

  - Za te kredite je obezbeđeno četiri milijarde dinara, od čega je 3,1 milijarda iz budžeta, a ostatak je iz naplate ranije odobrenih kredita - rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

  On je naveo da pravo da konkurišu za kredite imaju preduzetnici i pravna lica registrovani do 1. juna 2008. godine, a zahtevi se podnose u Fondu za razvoj ili u jednoj od 31 ekspoziture Agencije za mala i srednja preduzeća.

  Prednost u dobijanju kredita imaće preduzetnici mlađi od 25 godina koji su prošli obuke samozapošljavanja, kao i preduzeća čiji su osnivači mlađi od 40 godina.

  Najniži iznos kredita bez hipoteke je 500.000, a najviši 1,3 miliona dinara, godišnja kamatna stopa je jedan odsto, a rok otplate od tri do pet godina, sa počekom od godinu dana. Kredit, za koji se traži ručna zaloga na opremu, vraća se u dinarima na svaka tri meseca, a rata je vezana za evro. Krediti za preduzeća su u maksimalnom iznosu od 2,5 miliona dinara i za njih je potrebna hipoteka u istom iznosu kao i vrednost kredita. Krediti sa ili bez hipoteke ne mogu se koristiti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, izgradnju infrastrukture, trgovinu, kupovinu putničkih vozila i organizovanje igara na sreću i lutrija.

  Dinkić je istakao da je procenjeno da bi na osnovu tih pozajmica moglo da se zaposli 9.000 radnika, a da je kreditima koji su odobreni u protekle tri godine, u vrednosti od 4,7 milijardi dinara, otvoreno 3.783 preduzeća i zaposleno 12.365 radnika.

  - Krediti za pokretanje biznisa su jedna od antirecesionih mera koje sprovodi Vlada Srbije - naglasio je Dinkić i najavio da će Ministarstvo ekonomije do kraja nedelje pripremiti nove mere za ublažavanje posledica ekonomske krize. Te mere će se, kako je dodao, odnositi na prebijanje dugova javnih i privatnih preduzeća prema državi i između sebe.

  - Multilateralna kompenzacija bi se sprovodila u tri kruga - u prvom bi se prebijali dugovi javnih preduzeća prema državi, u drugom javnih preduzeća prema privatnim firmama, a u trećem dugovi između privatnih firmi - objasnio je Dinkić i dodao da bi te mere mogle da budu u primeni krajem marta ili početkom aprila.

  Komentarišući predlog da se skrati radna nedelja i da se za neradne sate radnicima obezbedi isplata iz budžeta, Dinkić je ocenio da će od stanja u budžetu zavisiti da li će takva mera moći da bude sprovedena.

  - Realnije je da država pomogne poslodavcima tako što će povećati neoporezivi deo plata zaposlenih, koji sada iznosi 5.000 dinara - rekao je Dinkić.

  On je naveo da je o tome razgovarao i sa predstavnicima kompanije "Ju-es stil Srbija", koji su prvi uveli meru skraćenja radne nedelje, uz objašnjenje da će ta kompanija iz svojih sredstava za petak - neradni dan obračunati 60 odsto od zarade. Dinkić je objasnio da će zapravo radnici "Ju-es stila" tog dana ići na plaćeno odsustvo i tako će u narednim nedeljama, sve do novembra iskoristiti 45 dana, koja im po zakonu pripadaju.

  - Oni su izračunali da će ima plate biti za sedam odsto niže, nego da rade punih pet dana u nedelji - naveo je Dinkić i dodao da će uvođenje tog modela u krajnjoj liniji zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava i odluke ministarke finansija.

  Isplaćeno 200 miliona evra

  Govoreći o kreditima sa subvencionisanim kamatama, u okviru paketa mera Vlade za ublažavanje efekata ekonomske krize, ministar je napomenuo da su poslovne banke u prethodne dve nedelje odobrile kredite privredi i građanima u visini od oko 20 miliona evra, a da su podneti zahtevi za kredite u ukupnom iznosu od 200 miliona evra. On je objasnio da se preostali krediti, vredni oko 180 miliona evra, nalaze u procesu selekcije i odobravanja kod poslovnih banaka.

  Prema njegovim rečima, najveća potražnja je za kreditima za likvidnost, kao što se i očekivalo. Prema podacima Ministarstva ekonomije, podneto je ukupno 1.161 zahteva za dobijanje kredita za održavanje likvidnosti u ukupnom iznosu od oko 192,5 miliona evra, a isplaćeno je 15,1 miliona evra. Kako je dinamika prijave firmi za te kredite brza, novac predviđen za ovu kreditnu liniju bi mogao da bude potrošen već do kraja maja, nakon čega bi trebalo razmišljati o obezbeđivanju dodatnih sredstava, naveo je ministar.

  On je istakao da se u ceo proces odobravanja kredita, iako je ugovor potpisan sa 28 banaka, aktivno uključilo pet banaka - Inteza, Komercijalna, Hipo Alpe-Adrija, Erste i Privredna banka Beograd. Od svih banaka prednjači Inteza koja je sama odobrila 15 miliona evra, naveo je Dinkić.

  Kada je reč o kupovini automobila "punto" na kredit, pristiglo je ukupno 17.880 zahteva, od čega se 14.139 odnose na program zamene "staro za novo", dok je 3.750 zahteva za kupovinu novih automobila. Inače, do sada su za kupovinu "punta" odobreni krediti u iznosu od 3,4 miliona evra, rekao je ministar.

  Uz podsećanje da proizvodnja "punta" u "Zastavi" počinje sledeće nedelje, Dinkić je kazao da bi prve isporuke tih automobila mogle da se realizuju u aprilu i da program zamene starih automobila za nove neće početi pre toga. Prema njegovim rečima, to znači i da građani neće moći da recikliraju svoje stare automobile ranije, kako se ne bi dogodilo da čekaju novi automobil.

  Za kredite za kupovinu ostalih potrošnih dobara domaće proizvodnje isplaćeno je 274.141 evra, naveo je Dinkić.

  Dinkić: Vojvodina da preuzme neke budžetske izdatke

  Ministar Dinkić izjavio je da bi problem nedovoljnih sredstava u budžetu mogao da bude rešen i tako što bi Vojvodina preuzela neke od republičkih budžetskih izdataka.

  - Vojvodina bi trebalo da preuzme finansiranje Koridora 10 na severu i deo budžetskih izdataka u zdravstvu, prosveti i socijalnim institucijama - rekao je Dinkić i dodao da je potreban fer dogovor s Vojvodinom kojoj je već prebačeno 200 miliona evra od prodaje NIS-a.

  - Znamo da im taj novac pripada po ustavu, ali ako žele da budu solidarni trebalo bi da prihvate da im smanjimo transfer - naveo je on.

  Ministar je istakao da su u martu budžetski prihodi poboljšani po osnovu naplate akciza, ali da je sigurno da će Srbija morati da smanji rashode.

  - Pitanje je šta u uslovima krize može da se smanji - rekao je Dinkić i dodao da nema prostora za smanjenje plata i penzija, ali i da nije moguće ići na povećanje poreza.

  Ministar smatra da ni smanjenje zaposlenih u administraciji nije dobro rešenje za smanjenje javnih rashoda, jer bi se tako problem samo prelio na privatni sektor.

  Najnovije informacije o start up kreditima: Krediti za početnike 2010
Izvor: Biznis
Broj komentara na ovu vest : 4Pošaljite datu vest prijatelju...

Email adresa primaoca: (*)


Dodatna poruka koja ce ići uz tekst vesti :
Ostavite Vaš komentar na vest...

Vaše ime: (*)


Vaš e-mail:


Vaš komentar (*):marko
10:36 - 22.12.2010.

kada bi mogli da konkurisemo za kredit i u koje vreme da se javimo

Marko Knjisa
11:30 - 01.04.2010.

otvorio sam servis mobilnih telefona,bicu predstavnik MTS-a,servis sam otvoriop reko NSZ,imam zavrsenu obuku za samozaposljavanje i treba mi finansijska pomoc!Kako bi mogli da nadjemo zajednicki jezik i da mi izadjete u susret?

kosanovic jovana
10:47 - 22.02.2010.

Nedavno sam otvorila peduzece,sada zelim da znam kakve su sanse da dobijem neki pocetni kredit da bi se posao pokrenuo?Kome treba da se obratim direktno i da se raspitam sta mi je potrebno od dokumentacije,ako postoji mogucnost za takvu vrstu pomoci?Zahvaljujem unapred!!!

Renata Ciric
16:15 - 21.02.2010.

Podnela sam kredit za pocetnike marta meseca prosle godine(2009.),u medjuvremenu sam zamrzla postojecu firmu 'Reni next'iz Svrljiga,zbog cekanja na sredstva.Zanima me, kada ce sredstva biti isplacena?Do danasnjeg dana 21.02.2010.nemam nijedan odgovor za to...Kako mladi da se zaposle?????..U nadi da cete mi odgovoriti,s postovanjem Renata Ciric...