Bankar i po
Bankar i po

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vesti

EK protiv produženja roka za Hipo Alpe Adria banku

Hypo Alpe Adria

 • BEČ - Austriji najverovatnije neće biti produženi rokovi za restrukturisanje banke Hipo Alpe Adria, pošto je evropski komesar za tržišnu konkurentnost Hoakin Almunija (Joaquin Almunia) najavio takav stav Evropske komisije (EK).

  On je, u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF, rekao da bi "ako bi EK produžila rok, prema analizi, bilo bi jako skupo za poreske obveznike u Austriji".

  "Više vremena nije rešenje", poručio je Almunija povodom zahteva zvaničnog Beča da se produže rokovi.

  Za predaju plana za restrukturisanje Hipo banke, Brisel je već pre mesec dana produžio rok, te je umesko kraja maja dogovoreno da se plan preda krajem ovog meseca.

  "Ni to nije rešilo problem", konstatovao je Almunija.EK zahteva da Hipo Alpe Adria do kraja godine sprovede restrukturisanje banke, koja predviđa podelu na više delova, ili da vrati više od dve milijardi evra državne pomoći koju je dobila od 2009. godine.

  Za razliku od Almunije, novi član upravnog odbora banke Ludvig Šaringer smatra da ishitreno delovanje sadrži opasnost od prodaje po niskoj ceni preostale imovine.

  Šaringer i predsednik nadzornog odbora Klaus Libšer nejedinstveni su u tome da li u sanaciju Hipo treba da budu uključene i druge banke.

  Libšer ukazuje da su takvi modeli primenjeni u drugim zemljama, dok Šaringer ističe da je tako nešto teško zamislivo, jer je spremnost domaćih banaka za preuzimanje dodatnih tereta iscrpljeno.

  Inače prošlog meseca Hipo je, prodajom poslovanja u Austriji Sandživu Kanoriji za 65,5 miliona evra, napravila prvi korak u restrukturisanju banke.

  Najavljeno je i zatvaranje poslova u Italiji, kao i prodaja mreže na Balkanu, kao i prodaja dela imovine.
Izvor: Tanjug
Broj komentara na ovu vest : 0Pošaljite datu vest prijatelju...

Email adresa primaoca: (*)


Dodatna poruka koja ce ići uz tekst vesti :
Ostavite Vaš komentar na vest...

Vaše ime: (*)


Vaš e-mail:


Vaš komentar (*):