Bankar i po
Bankar i po

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Članci

Studiranje na kredit • Leto se bliži kraju, a problemi roditelja tek počinju. Naime, kako se školarina u Srbiji povećava iz godine u godinu, roditelji budućih akademaca imaju sve veći problem kako da odškoluju svoje naslednike. Kao i većinu drugih problema građana, banke u Srbiji su se dosetile kako da im izađu u susret, pa su ponudile kredite za školovanje. A kad su naslednici u pitanju - niko ne pita koliko košta.

  Mogućnosti je mnogo, nude se krediti sa grejs periodom, dinarski krediti ili indeksirani u evrima, krediti od 40 hiljada ili milion dinara. Potrebno je samo da klijent, pored uobičajene dokumentacije (administrativna zabrana, saglasnost za pribavljanje izveštaja kreditnog biroa, fotokopija lične karte...) donese i originalnu profakturu obrazovne ustanove kod koje se uplaćuje školarina.

  Ispiti dižu limit

  - Potencijalne korisnike Findomestik kredita za finansiranje školarine možemo podeliti u dve grupe: studenti koji nisu uključeni u budžetsko finansiranje na državnim fakultetima i studenti koji se za više ili visoko obrazovanje opredele za privatne fakultete. Posebna pogodnost kredita za školovanje je grejs period od tri meseca, što znači da prva rata kredita dospeva nakon prvog tromesečja studija - objašnjavaju u Findomestik banci.

  U ovoj banci klijenti imaju pogodnosti, pa je efektivna kamatna stopa za kredit za finansiranje na bazi depozita od 10,33 odsto, a na bazu učešća od 11,05 odsto. Za ostale klijente EKS na bazi depozita iznosi od 12,51 odsto, a na bazu učešća od 13,08 odsto.

  U Hipo Alpe Adrija banci klijenti mogu da biraju kredite po sistemu „godina za godinom", gde se svake godine povećava iznos troškova školovanja za narednu godinu. Pored ove varijante, moguće je i kreditiranje u ukupnom iznosu potrebnom za školovanje. Za dinarske kredite efektivna kamatna stopa se kreće od 21,32 odsto, a za kredite u evrima od 13,13 odsto.

  - Kredit za školovanje zainteresovani klijenti Erste banke mogu dobiti putem dve vrste potrošačkih kredita i to dinarskog potrošačkog sa grejs periodom, gde je EKS za klijente od 19,69 odsto, a za ostale 21,73 odsto. Druga mogućnost su potrošački krediti indeksirani u evrima. Efektivna kamatna stopa se kod ove vrste kredita kreće zavisi od visine kredita - objašnjavaju u Erste banci.

  Skuplje u dinarima

  Maksimalni iznos kredita za školovanje koji se može dobiti u Komercijalnoj banci je milion dinara, a u ponudi su krediti sa deviznom klauzulom, gde se nominalna kamatna stopa za klijente kreće od 11,95 odsto, odnosno 12,95 odsto za ostale građane. Kod kredita bez devizne klauzule kamatne stope iznose 21 odsto za klijente, odnosno 25 odsto za ostale građane.

  Kako je kredit za finansiranje školarine praktično sezonski proizvod, ne čudi što je u većini banaka interesovanje za ovom vrstom kredita u periodu od juna do avgusta.

  Da potreba za ovom vrstom kredita postoji, pokazuju i podaci banaka, po kojima je Komercijalna banka do sada odobrila oko 480 kredita, a u Hipo banci je do sada prosečan iznos odobrenih kredita oko 4.500 evra.

  Prosečna vrednost odobrenih kredita za namene školovanja u Erste banci iznosi oko 55 hiljada dinara, dok se u Findomestik banci odobrava kredita do pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

  Period na koji se odobrava kredit za školovanje u Hipo banci kreće se od jedne do pet godina, a iznos kredita može biti od 500 evra do 10.000 evra.

  U Komercijalnoj banci najčešći iznos kredita koji se traži je od hiljadu do 1.500 evra.


23.07.2008. za portal www.krediti.rs

Broj komentara na ovaj članak : 0Pošaljite prijatelju dati članak...

Email adresa primaoca: (*)


Dodatna poruka koja ce ići uz tekst članka :
Ostavite Vaš komentar na dati članak...

Vaše ime: (*)


Vaš e-mail:


Vaš komentar: (*)