Bankar i po
Bankar i po

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Članci

Kupovina stanova

 • Priredile: Violeta Aleksić, Zoja Petrović

  Portal krediti.rs već je prenosio tekstove o tome da su se cene stanova u Srbiji, posle pada u proseku od 25%, stabilizovale i da se ne očekuje njihov rast. Ono na šta želimo da vas podsetimo jeste to da su od početka oktobra prošle godine do jula ove godine, stanovi u Beogradu pojeftinili u proseku od 20 do 30 odsto, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta stana. Agenti za promet nekretninama tvrde da je uzrok pada cena kvadrata stambenog i poslovnog prostora globalna ekonomska kriza, ali da velikog udela u tome ima i inflacija, pad standarda građana, male plate.

  - Cene stanova sada imaju realnu vrednost, prilično su stabilne, mada se ne očekuje ni njihov dalji pad, što sve ukazuje da je pravi trenutak za kupovinu stana - procena je Milana Simonovića, direktora poslovnice Agencije za promet nekretnina Menadžer.

  Trenutno se u Beogradu (u zavisnosti od lokacije, kvadrature i kvaliteta gradnje) kvadrat stambenog prostora kreće od 700 do 3000 evra. Najjeftiniji stanovi su u prigradskim naseljima, dok su najskuplje lokacije i dalje Dedinje, Vračar i centar grada.

  U Novom sadu, cene stanova pale su u proseku za oko 25 odsto, pa se tako sada cena kvadratnog metra stana u srpskoj Atini u proseku kreće oko 1200 evra, a u Nišu od 800 do 1000 evra.

  I u Crnoj Gori osetan je pad cena nekretnina. Kako kaže Simonović, crnogorske kolege kažu da se stanovi u Budvi i Herceg Novom sada mogu kupiti za upola manje iznose nego pre dve godine.

  Čista dokumetnacija i siguran posao

  Cena kvadrata na tržištu su najviše pale za stanove velike kvadrature, jer je interesovanje kupaca za takve stanove neznatno, tvrdi agent prodaje Mina Novičić. Najtraženiji su i dalje stanovi srednje klase, površine od 30-60 kvadrata, od prvog do trećeg sprata u novogradnji. Iako je cena stanova u novogradnji veća od starih, korišćenih stanova većina kupaca želi odmah useljiv stan koji nije potrebeno renovirati.

  Osim toga, u minulih šest meseci otvoreno je vrlo malo novih gradilišta, jer je gradski Sekretarijat za urbanizam pooštrio uslove za izdavanje dozvola za gradnju, a banke uslove za dobijanje kredita.

  Najveći broj kupaca se prilikom kupovine odlučuje za sigurnost jer u uslovima recesije ne želi da rizikuje sa stanovima u izgradnji, ističe direktor Milan Simonović.

  - Najvažnija stavka koja interesuje kupce je sigurna dokumentacija nekretnine, odnosno da je rešena vlasnička dokumentacija, a zatim  struktura nekretnine. Važna stavka je i to da li je nekretnina uknjižena u knjižnom vlasništvu nepokretnosti. Danas je oko 60 odsto stanova u Beogradu uknjiženo, a na pojedinim opštinama i oko 80 odsto nepokretnosti, što takođe pomaže potencijalnim kupcima da se odluče. Ukoliko nekretnina nije uknjižena, naročito kod novogradnje, od potrebne dokumentacije neophodno je proveriti da li objekat ima građevinsku dozvolu i da li postoji vlasništvo nad zemljištem na kome se objekat nalazi - kaže naš sagovornik.

  Poslednjih meseci naročito je uočena "obazrivost" kupaca stanova koji sve više traže da pre kupovine provere dokumetnaciju investitora (ukoliko je reč o stanovima u izgradnji ili o novogradnji). Stručni timovi, koje formira gotovo svaka agencija koja ozbiljno posluje sa nekretninama, savetovaće buduće kupce da dobro provere relevantne podatke o određenom investitoru. Ono što je neophodno jeste proveriti stanje računa investitora, odnosno da se njegov račun ne nalazi u blokadi. Za tu proveru je potreban matični broj investitora koji se može naći na sajtu, odnosno internet prezentaciji Agencije za privredne registre Republike Srbije (www.apr.gov.rs), gde se takođe mogu saznati i godišnji finansijski izveštaji investitora. Posle provere matičnog broja investitora, stanje računa možete videti i na internet prezentaciji Narodne banke Srbije, na stranici "Pretraživanje jedinstvenog registra računa".

  Pored provere stanja računa investitora, u Agenciji za promet nekretnina Menadžer savetuju i proveru investitora u  Birou za bonitet, registar, overu i izdavanje dokumenata Privredne komore Srbije, koji se nalazi u Resavskoj 13-15., zatim i proveru valsništva katastarske parcele na kojoj se gradi objekat.

  Manje interesovanje za stambene kredite

  Podaci o vlasništvu naročito su važni prilikom podizanaja stambenog kredita. Kako kažu u agenciji Menadžer, sada se kupci ređe odlučuju za kupovinu nepokretnosti iz kredita, u odnosu na prošlu godinu. Simonović ističe da se pre početka ekonomske krize većina kupovina odvijala iz kredita, čak oko 70 odsto, a danas je taj procenat pao na oko 15 odsto, iako su kamate za stambene kredite povoljnije nego proteklih godina.

  Kamate za dugoročne kredite se u proseku kreću od 6 do 8 odsto, a 2003. godine su bile od 12 do 13 odsto. Razlog za manju potražnju kupci obrazlažu strahom od gubitka posla, zbog čega ne bi mogli da izmire kreditne obaveze banci kod koje su podigli kredit.

  Sredstvo obezbeđenja stambenog kredita predstavlja hipoteka prvog reda, odnosno hipoteka banke na nepokretnost koja se kupuje. Procena vrednosti nepokretnosti za koju se odobrava kredit je jednostavna: ovlašćeni veštak banke procenjuje vrednost nekretnine na licu mesta, proverava dokumentaciju, a ako je reč recimo o novogradnji neophodni su građevinska dozvola investitora, tehnički prijem objekta i dokaz o vlasništvu zemljišta, objašnjava Simonović.

  Na pitanje kakvo je iskustvo sa otplatom stambenih kredita, i da li je bilo slučajeva da kupci nisu mogli da isplate ratu, Simonović kaže da je bilo takvih slučajeva. Banka u ovakvim situacijama najpre pošalje prvu, zatim drugu i treću opomenu i ukoliko se korisnik kredita ne oglasi, odnosno ne uplati iznos za koji je zadužen, banka prodaje nepokretnost kako bi obezbedila neizmireno dugovanje, ali i preostali deo iznosa glavnice koji potražuje po odobrenom stambenom kreditu.

  Zato je bitno da u agenciji za promet nekretnina, kupci dobiju preporuke kako da najpovoljnije dođu do stanu, da se informišu o svim važnim stavkama koje im obezbeđuju sigurnu kupovinu nekretnina i da uz podršku pravnog tima provere sve važne podatke kako bi ostvarili sigurnu kupovinu, zaključuje Simonović.

  BEOGRAD*

   Barajevo 600
   Borča 700-1000
   Mirjevo 1.300
   Zemun 1.200 - 1.800
   Banovo Brdo  1.300 - 1.500
   (Golf i Dipomatsko naselje) 1.500 - 2.000
   Novi Beograd 1.400 - 2.500


  NOVI SAD*

   Centar
   1.300 - 1.600
   Grbavica 1.300 - 1.400
   Sajmište  1.200 - 1.400
   Nova Detelinara
   1.200 - 1.300
   Liman 1.200 - 1.500
   Novo Naselje
   1.000 - 1.300


  NIŠ*
   Centar grada1.100 - 1.200
   Predgrađe 700 - 800

  * Cene su izražene u evrima. Cene su dobijene od nekoliko investitorskih firmi i agencija za nekretnine, tako da su navedene cene isključivo informativnog karaktera i nisu obavezujuće
15.07.2009. za portal www.krediti.rs

Broj komentara na ovaj članak : 0Pošaljite prijatelju dati članak...

Email adresa primaoca: (*)


Dodatna poruka koja ce ići uz tekst članka :
Ostavite Vaš komentar na dati članak...

Vaše ime: (*)


Vaš e-mail:


Vaš komentar: (*)