Bankar i po
Bankar i po

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Članci

Kreditni biro

 • Kreditni biroGodina iza nas pokazala je opravdanost uvođenja institucije pod nazivom Kreditni biro - pre svega zbog toga što gotovo nijedna banka više ne može zamisliti svoj dnevni rad bez ove institucije. Svakodnevno proveravanje u kreditnom birou zaduženosti kako građana tako i privrede doprinela je stabilnosti bankarskog sistema Srbije, saglasni su svi učesnici na bankarskom tržištu.

  Usluge kreditnog biroa počele su da koriste i same trgovine koje izdaju kreditne kartice potrošačima, mobilni operateri kako bi eliminisali eventualno neplaćanje post pejd računa, a broj prevara otvaranjem nekoliko kreditnih kartica u više banaka, sveden je na simbolične slučajeve.

  Redovnim izveštavanjem kreditni biro počeo je da daje najtačnije informacije o zaduženosti građana i privrede, pa ti podaci postaju svojevrsna slika standarda građana Srbije.

  Podaci o kreditima fizičkim licima najbolje govore da brzo treba menjati kamatnu politiku u Srbiji:

  - gotovinski krediti su zabeležili rast od 15% u odnosu na 2007. godinu

  - potrošačkih kredita je manje za 3% i to je najbolji znak da nešto treba menjati u poslovanju banaka
  - ohrabruje podatak da su stambeni krediti zabeležili rast od 70% u 2008 godini, a poljoprivrednih kredita odobrenih fizičkim licima bilo je čak 2,5 puta više nego 2007.

  Pravna lica i preduzetnici su bili nešto oprezniji kada je reč o uzimanju kredita u 2008 godini. Kompanije i firme uzele su 50% više kredita, nego 2007. godine, a preduzetnici za 25% više potražili kapital u bankama.

  Podaci o dugu fizičkih lica kreditnog biroa govore da smo vrlo savesni u korišćenju, kako tekućih računa tako i kreditnih kartica: od 1.183.760 vlasnika kartica, samo je 40.000 u nedozvoljenom dugu. Broj vlasnika kreditnih kartica povećan je za samo 60 hiljada u odnosu na 2007.

  Stagniraju i lizing usluge, pa podaci kreditnog biroa kažu da je krajnje vreme da se unapredi lizing poslovanje u Srbiji: broj lizing ugovora povećan je sa 16.955 na 17.768, pa je jasno da će ova godina biti posebno teška za lizing kuće.

  Da i osnovne bankarske usluge stagniraju govori i podatak kreditnog biroa da je u 2008 otvoreno samo 20% više tekućih računa nego 2007.

  I na kraju u kakvom je stanju srpska ekonomija možda najbolje govore podaci o dugovanju pravnih lica i preduzetnika finansijskim institucijama: pravna lica za 23% duguju više, nego 2007., a preduzetnici čak za 50% više nego 2007.

  Kreditni biro priprema i novine: plaćanje komunalnih računa, telefona i energenata vrlo brzo beležiće se u podacima Kreditnog biroa pa će recimo novi vlasnici nekretnine vrlo brzo i jeftino moći da saznaju da li su kupili stan kome su Infostan uplatnice i struja redovno plaćani ili ne kao i iznos preostalog duga.
01.02.2009. za portal www.krediti.rs

Broj komentara na ovaj članak : 3Pošaljite prijatelju dati članak...

Email adresa primaoca: (*)


Dodatna poruka koja ce ići uz tekst članka :
Ostavite Vaš komentar na dati članak...

Vaše ime: (*)


Vaš e-mail:


Vaš komentar: (*)Biljana
13:41 - 02.06.2010.

Interesuje me koliko podaci stoje u izveštajima koje banka lista iz kreditnom birou jer svaka banka različito gleda ako je bilo docnji

goran
17:06 - 29.01.2010.

imam pitanje,interesujeme moguli preko interneta da proverim jesam li na kreditnom birou tj.dali mogu podignuti kredit i kako da proverim.

MARJAN
10:47 - 14.12.2009.

Sve je to ok , naravno da treba da postoji nesto ovakvo ali Banke zloupotrebljavaju podatke iz KB i tumace na veoma restriktivan nacin .Tokom 2008 godine sam zbog odsluzenja vojnog roka i rodjenja cerke docnio u otplati kredita i to debelo finansijski platio .Sada nisam kreditno zaduzen, inace stalno sam zaposlen u drzavnoj firmi, visoko obrazovan , redovna primanja imam , ali ne mogu ni dozvoljen minus da koristim (probao u dve banke), a kamoli nesto vise.Inace jos nisam stambeno obezbedjen a o stambenom kreditu zbog te docnje ne razmisljam jos dve godine.
To se mora urediti i podaci tumaciti liberalnije .