Stambeni krediti – uslovi, troškovi i saveti

U iščekivanju subvencionisanih stambenih kredita za “jeftine” stanove, internet portal www.krediti.rs vam donosi osvrt na detalje stambenih kredita na koje je potrebno posebno obratiti pažnju.

Ukoliko želite da podignete stambeni kredit iz sredstava banke potrebno je da znate sledeće:

- Obavezan uslov je stalni radni odnos, i to sa najmanje 6 meseci rada na sadašnjoj poziciji
- U trenutku uzimanja kredita potrebno je da imate najmanje 23 godine, a u trenutku otplate poslednje rate najviše 65 godina (u nekim bankama maksimalna starost je 68 godina)
- U otplati stambenog kredita je moguće imati sadužnika (najčešće osoba iz uže porodice: muž, žena itd.)
- Rata kredita ne sme biti veća od 50% ukupnih prihoda dužnika i sadužnika
- U redovne prihode banka može uključiti i prihod od rentiranja (sa overenim ugovorom ili izvodom banke u poslednja 3 meseca dokazujete da imate prihod od rentiranja)

Kada se odlučite za uzimanje stambenog kredita potrebno je da izaberete model kreditiranja. O modelima kreditiranja je najbolje da se informišete u banci u kojoj želite da uzmete kredit. Postoje stambeni krediti sa depozitom i učešćem, odnosno sa valutnom klauzulom u evrima ili švajcarskim francima, kao i krediti osigurani kod NKOSK (Nacionalna Korporacija za Osiguranje Stambenih Kredita).

Stambeni krediti sa učešćem imaju manju visinu rate od kredita na bazi depozita. Minimalna plata za uzimanje kredita je, takođe, manja ukoliko uzmete kredit sa učešćem. Ukoliko se odlučite za kredit sa depozitom, imajte u vidu da depozit ostaje u banci tokom celog perioda otplate kredita, što može biti i do 30 godina.

Stambeni krediti indeksirani u švajcarskim francima imaju inicijalno manje rate, ali nose veliki rizik od naglog menjanja kursa. Imajte u vidu da kretanje cena i visina plata u Srbiji prate evro, tako da ukoliko uzmete stambeni kredit koji je indeksiran u svajcarskim francima, može doći do većih razlika između plate i visine rate.

Stambeni krediti sa kraćim rokom otplate imaju veće rate, ali su pogodniji jer su korisnici kraće u obavezi i iznos ukupne kamate koja se plaća za kredit je manja.

Krediti za stan osigurani kod NKOSK najčešće imaju manje rate, jer je rizik za banku manji.

Troškovi koji prate uzimanje stambenog kredita

Pod troškovima podrazumevamo sve troškove koji proizilaze iz kupovine stana na kredit. Troškovi na koje obavezno morate računati su:

- Učešće/depozit
- Uvid u kreditni biro (oko 200 dinara za građane)
- Troškovi procenitelja koji procenjuje vrednost nekretnine (banka daje spisak procenitelja sa kojima rade)
- Troškovi obrade kredita (0,5 – 2% od vrednosti kredita)
- Obavezno osiguranje nekretnine (plaća se godišnje)
- Otvaranje dinarskog i deviznog računa u banci (ukoliko niste klijent banke u kojoj uzimate stambeni kredit)
- Osiguranje kredita kod NKOSK (ukoliko uzimate kredit sa osiguranjem kod NKOSK) – iznos zavisi od LTV racija (LTV racio se dobija deljenjem iznosa kredita i procenjene vrednosti stana)
- Troškovi obrade kredita kod NKOSK – 30 EUR (ukoliko uzimate stambeni kredit sa osiguranjem kod NKOSK)
- Životno osiguranje (kod nekih banaka je potrebna polisa životnog osiguranja)
- Troškovi sudske hipoteke
- Sudska taksa za overu kupoprodajnog ugovora (zavisi od vrednosti ugovora)
- Troškovi overe založne izjave
- Godišnji trošak održavanja kreditnog računa (plaća se u nekim bankama, i naplaćuje se procenat od ostatka glavnice na dan naplate troška servisiranja)

Saveti

Uzimanje stambenog kredita je vrlo važna odluka, jer vezuje korisnike kredita na dug vremenski period. Iz tog razloga je neophodno informisati se o uslovima uzimanja i vraćanja kredita u nekoliko banaka. Redakcija internet portala www.krediti.rs građanima savetuje sledeće:

Rok otplate. Ukoliko ste u mogućnosti, uzmite stambeni kredit sa manjim rokom otplate, jer vam to donosi veliki uštedu u ukupnom iznosu kamate koju plaćate.

Učešće/Depozit. Uzmite model kredita sa učešćem, jer ćete tako imati manju ratu kredita, i biće vam potrebna manja minimalna plata za uzimanje kredita.

Evro ili švajcarski franak. Ukoliko se odlučite za stambeni kredit koji je indeksiran u švajcarskim francima, rata će vam možda biti manja, ali ćete prihvatiti veliki rizik od promena kursa.

Puštanje kredita u tečaj. Informišite se po kom kursu banka pušta kredit, a po kom plaćate rate kredita. Naime može da se desi da kursevi nisu usklađeni, pa da izgubiti značajna sredstva na kursnim razlikama.

Marže banaka. Raspitajte se kolika je marža banke i pod kojim je uslovima promenljiva. Obratite pažnju da kod stambenih kredita postoji varijabilni deo, koji se menja sa promenama EURIBOR-a ili LIBOR-a, i fiksni deo, koji je bankarska marža.

Troškovi uzimanja stambenog kredita. Prilikom uzimanja stambenog kredita potrebno je prikupiti prilično obimnu dokumentaciju. Vodite računa o troškovima prikupljanja dokumentacije.

Procena vrednosti nekretnine. Pri uzimanju stambenog kredita banka će vam obezbediti spisak procenitelja sa kojima rade. Obavezno prikupite ponude svih procenitelja, jer je moguće da ćete uštedeti i nekoliko stotina evra. U ponudu bi trebalo, osim cene, da bude uključeno i vreme izlaska na teren, odnosno vreme izrade dokumentacije.

Internet krediti na portalu za nekretnine Kuća.net

Estonska kompanija Neticom Online, koja je vlasnik jednog od vodećih sajtova za nekretnine u Srbiji – www.kuca.rs, i  internet portal www.krediti.rs su postigli sporazum o pojavljivanju servisa Internet krediti na stranama sajta Kuća.net.

Naime, posetioci ovog sajta -  potencijalni kupci nekretnina su od sada u mogućnosti da podnesu online prijave za stambene (ali i ostale) kredite preko ovog popularnog sajta.

Do sada se u ceo projekat uključilo nekoliko banaka u Srbiji, Erste banka je već implementirala servis u svoj sistem, a u toku je njegova instalacija u još nekoliko banaka koje posluju na domaćem tržištu.

Kredite preko sajta Kuća.net možete naručiti klikom na link Finansiranje u glavnom meniju i odabirom opcije Krediti u podmeniju. Prijave se vrše jednostavnim popunjavanjem formulara i slanjem aplikacije, posle čega će korisnici u najkraćem mogućem roku biti kontaktirani radi provere ostavljenih podataka.

„Jako smo zadovoljni sa saradnjom sa portalom Krediti.rs, jer ćemo našim posetiocima omogućiti da lakše i brže apliciraju za stambene kredite. Više ne moraju da idu od banke do banke i proveravaju  pojedinačne uslove, sa našim novim servisom će odraditi iz svoje fotelje“- izjavila je direktorka Kuća.rs portala, gospođa Marina Stamenić.

Tagovi: ,

156 komentara na “Stambeni krediti – uslovi, troškovi i saveti”

 1. Vesna Ruma 09.10.2009. 3:22 pm

  ZASTO DRZAVA NE SUBVENCIONISE STAMBENE KREDITE ZA OSOBE STARIJE OD 45 GODINA A SMANJI ROK OTPLATE DO STAROSNE GRANICE DO 65 GODINA. EM IMAMO VISE OD 45 GODINA, EM MANJE PLATE,TESKO SE DOLAZI DO POSLA A NE MOZEMO NI U PENZIJU.NEMAMO PRAVO NI NA SUBVENCIONISANE KREDITE.HVALA STO IMAMO KOME BAR DA OSTAVIMO KOMENTAR.

 2. ana 21.10.2009. 11:55 am

  Htela sam da pitam sledece: kada banka odobri kredit na 80% izgradjenosti objekta kada vrsi prebacivanje sredstava?. Da li ceka da stan bude uknjizen da bi stavila hipoteku ili to NEKE banke
  rade pre zavrsetka gradnje tj na 80%.

 3. Marko Zemun 25.10.2009. 9:30 pm

  Interesuje me da li subvencionisane kredite mogu dobiti oni koji nisu služili vojsku? I da li može neko od roditelja da bude sadužnik? Ako odem u vojsku da li roditelji mogu da otplacuju tada kredit? Ja imam 22 godine i stalno sam zaposlen.

  POZDRAV

 4. pesic dalibor 08.11.2009. 2:31 pm

  zanima me koja je procedura oko kupovine kuce koja je u vlasnistvu mog oca,postoji li problem ili je to sasvim normalna pojava…I kakva je proceduraa ako taj objekat nije legalizovan,ima li varijante u kojoj u kredit ulazi i postupak legalizacije?

 5. ivana 18.11.2009. 7:18 pm

  kolika je minimalna mesecna zarada za podizanje kredita od 50000e, uz ucesce

 6. NIKOLA CUK 05.l2.2009 05.12.2009. 5:36 pm

  Moj sin zivi i radi u SAD ima prijavljeno stalo boraviste u Beogradu ima 36 godina, kupio bi stan u BG, na kredit koji se fin. iz budzeta, uplati bi veci depozit da ima kraci rok toplate. MOLIM gdje mogu dobiti primjer obracuna kredita-kama ta i sveg ostalog. HVAL Nikola Cuk

 7. dušan 13.12.2009. 5:20 pm

  Vlasnik sam zanatske radnje 2 godine, imam 22 godine, ali nisam oženjen. Sebi samo povremeno uplaćivao platu.Porez plaćam paušalno na osnovicu od oko 22 000 din.KOLIKA JE MAKSIMALNA SUMA KOJU MOGU DOBITI NA 30 GODINA AKO ULOŽIM I SVOJIH 20 OOO EURA.HVALA, DUŠAN

 8. IVAN 18.01.2010. 2:42 am

  MENE ZANIMA DA LI JE DOVOLJNA PLATA OD 30000 DIN.I HIPOTEKA MAJKINOG STANA(VREDNOST STANA 20000 E_)ZA KREDIT OD 30 000 EUR.ZA STARU GTADNJU

 9. Zoran 04.02.2010. 9:56 pm

  Zanima me sledece.Kako da podignem kredit ukoliko m kreditni biro nije uredan?Naime,otplacujem stari kredit preko adm.zabrane koja nije usaglasena sa promenom kursa eura,te se konstantno javlja kasnjenje u k.birou.

 10. Zlata Radivojevic 01.05.2010. 6:24 pm

  Imam ogroman problem sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje kredita i treba mi savet !!!!!!!

  Aplicirala sam za komercijalni stambeni kredit.Pre potpisivanja ugovara sa
  investitorom od banke smo dobili informaciju da je papirologija uredu i da možemo da damo učešće i krenemo u proceduru obrade kredita.

  Od trenutka kada je papirologija došla kod NKOSK na obradu pojavio se problem sa vlasničkim listom koji je izdat u katastru Palilula u Zahumskoj 26 koji nije imao teretnu stranu i potpis i pečat ovlašćenog lica iz katastra.U međuvremenu smo preko PRVOG OPŠTINSKOG SUDA izvadili novi vlasnički list sa G listom-teretnom stranom,ali mi mi je referentkinja iz banke javila da Nacionalna korporacija za osiguranje kredita ni njega ne može da prihvati bez pečata i potpisa ovlašćenog lica katastra, a problem je sledeći:

  KATASTAR PALILULA JE POD JAVNIM IZLAGANJEM I NE POTPISUJE I NE PEČATIRA DOKUMENTACIJU,VEĆ SAMO IZDAJU PRIVREMENU PAPIROLOGIJU, A SAMIM TIM I VLASNIĆKE LISTOVE BEZ POTPISA I PEČATA. U KATASTRU TAKOĐE KAŽU DA BI U NACIONALNOJ KORPORACIJI TREBALI DA TO ZNAJU I DA PRIHVATATE DOKUMENTACIJU KOJU IZDAJU ZATO ŠTO BI KATASTAR KRŠIO ZAKON KADA BI U TOKU JAVNOG IZLAGANJA PEČATIRAO DOKUMENTACIJU. DOKUMENTACIJU KOJU JE IZDAO KATASTAR PALILULA, GDE JE NAŽALOST UKNJIŽEN STAN KOJI KUPUJEM, NE MOŽE DA SE PEČATIRA U NEKOM DRUGOM KATASTRU PA NI U CENTRU ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI U 27.MARTA, NITI IKO OD SLUŽBENIKA KOD KOJIH SAM SE RASPITIVALA ZNA REŠENJE ZA NASTALI PROBLEM. Ove informacije sam dobila povlačenjenjem od katastra do katastra i od šaltera do šaltera. NKOSK nepecatiran dokument ne prihvata tako da sam stavljena u pat poziciju i ne vidim resenje.

  JAVNO IZLAGANJE BI TREBALO DA BUDE ZAVRŠENO DO 30.05.2010,ALI MOŽE DA TRAJE I MNOGO DUŽE ZNAJUĆI KOLIKO SE POŠTUJU ROKOVI U ZEMLJI SRBIJI, A MENI JE TO KRAJNJI DATUM PO UGOVORU POTPISANOM SA INVESTITOROM DA MU NOVAC LEGNE NA RAČUN.

  MOLIM VAS ZA POVRATNU INFORMACIJU KAKO DA REŠIM NASTALI PROBLEM I KOME DA SE OBRATIM, ZATO ŠTO NE ŽELIM DA SNOSIM POSLEDICE PROPADANJA KAPARE (UČEŠĆA) U IZNOSU OD 8.000 EURA, KOJA OSTAJE INVESTITORU UKOLIKO NOVAC IZ BANKE NE LEGNE DO 30.05.2010. NA NJIHOV RAČUN.

  Unapred zahvalna

 11. ivana 14.05.2010. 1:18 am

  Molim vas za informaciju kako bih mogla da ostvarim pravo na subvencionisani stambeni kredit ako imam platu 30 000,00 a imam dodatne prihode a takodje bi mogao brat da ucestvuje na nacin da nesto stavi na hipoteku .

 12. Sanjin 29.05.2010. 12:21 am

  @Zlata Radivojevic
  procitao sam vas komentar,pa vas molim da mi kazete sta je bilo sa tim problemom u katastru Palilula,da li se nesto promenilo,jer i ja kupujem stan na toj opstini,pa da ne bih dosao u iste ili slicne probleme.
  Unapred hvala…

 13. Zoltan Pataki 15.06.2010. 9:50 am

  Molim vas za informaciju ili pomoc!
  Opisatcu situaciju
  Zivimo sa suprugom u Subotici, predali smo zahtev za kredit u banci, banka je prihvatila i odobrila kredit, poslali su papire u NKOSK platili smo 30 evra, procenitelj je procenio 40000 trzisnu vrednost kuce i rekao da smo nasli jako dobru kucu.
  Banka je poslala papirologiju korporaciji i dobili smo odgovor da ne prihvataju nas zahtev navodno sa razlogom da oni mogu da prihvate samo do 25000 .
  Kuca koju smo nasli je u subotici 2km od centra grada (nije na periferiji)cena je 38000evra 75m2 4.5 ari placa 2002 potpuno renovirana od krova do instalacija sa parketima novim plocicama svom infrastrukturom bez ikakvog ulaganja!
  U banci su bili sroz zbunjeni zasto nije prihvaceno u NKOSK jer po njima je sve u redu i new vide razlog da to rade! Trazim vase misljenje!
  Unapred hvala!

 14. jelena 15.06.2010. 9:59 pm

  molim vas htela sam da pitam da li moze pensioner da uzme stambeni kredit, ja radim ali nisam prijavljena a moja mama bi uzela meni stan ako moze posto je penzioner, da li postoji ta mogucnost.

 15. tanja 01.07.2010. 10:02 pm

  Da li su u planu neki niskokamatni subvencionisani krediti za refinansiranje stambenih kredita drugih banaka?

 16. Popovic Olga 27.08.2010. 10:04 pm

  Molim Vas kako i gde moze da se konkurise za stambeni kredit preciznije novi stanovi kod Kasarne 4 Juli na Vozdovcu?

 17. slavoljub 31.08.2010. 7:12 pm

  da li imam pravo na subvencionisani stambeni kredit sa ispl.od 30 god.imam 50 god.u stalnim radnom odnosu sam sa platom od 35000 i imam dodatne prihode.

 18. vera 06.09.2010. 9:04 pm

  DA LI SE JOS UVEK ODOBRAVAJU SUBVENCIONISANI STAMBENI KREDITI I KOLIKO SE CEKA NA NJIHOVO ODOBRAVANJE?

 19. Mirko 24.09.2010. 9:25 am

  Konkurisao bih za subvencionisani stambeni kredit za kupovinu stana u Beogradu. Koliko je vremena potrebno za dobijanje ovakvog kredita od trenutka kada se preda dokumentacija banci? Supruga i ja smo zaposleni i ovo nam je prvi stan.

 20. Ivana BG 29.09.2010. 9:15 pm

  Mi smo predali papire u Komercijalnoj banci 7.septembra i danas su mi iz banke javili da su ugovori na potpisu u ministarstvu. Sve se vrlo brzo odvijalo, uglavnom je dokumentacija bila potpuna, falio je jedan list iz katastra na koji sam cekala 5 dana i kao dodatnu dokumentaciju su mi trazili liste od plate za poslednjih 10 meseci pošto se na izvodu iz banke nije bas moglo najjasnije utvrditi koliko sam koji mesec imala zaradu jer sam platu primala iz delova a nije svaki mesec bila ista. Nameravala sam da zovem ove u Nacionalnoj korporaciji ali eto nisam ni stigla do toga. Samo da kazem da u banci nisam nikog poznavala i da je sve islo regularnim tokom. E sad da li su banke i nacionalna ubrzali proceduru ili manje ljudi konkurise za stambene kredite ili smo mi imali srece, to vec ne znam. Nadam se da cemo i ostatak brzo zavrsiti i da cu se javiti iz naseg stana. Srecno svima koji se upustaju u ovu avanturu.

 21. Jelena Jovanovic 24.10.2010. 5:03 pm

  Koliko vremena se ceka na odobrenje subvencionog stambenog kredita?

 22. gorana 30.10.2010. 11:28 pm

  Molim vas imam veoma veliki problem,ako mozete hitno da mi odgovorite…ja i muz imamo problem sa nacionalnom korporacijom,u vezi stambenog subvenisacionog kredita…sve smo zavrsili u volks banci sto se tice papira i banka je predala u nacionalnu korporaciju na obradu,ali sad nam je javljeno da nacionalna korporacija umesto 5%ucasca,sada trazi 10%,a mi smo vec investitoru dali tih 5%,a ostalih 5%nismo ni dali jer nije bila rec o 10%ucesca…jer mi te pare nemamo…pa bi vas zamolila da mi odgovorite koji bi to mogao problem biti,i kako mogu tako da promene zakon o ucescu????ako budu bas trazili 10%ucesca,onda nama propada i kapara i sve pare sto smo dali za silne potvrde i procenitelja….mislim da je sve ovo strasno kako se igraju sa narodom,to je cista prevara…jer nam nije tako bilo objasnjeno na pocetku dizanja kredita,to je subvenisani kredit kod kojeg je ucesce 5% a ne 10%…nista nam nije jasno,ali molim vas da mi sto pre odgovorite..unapred hvala

 23. natasa 15.12.2010. 9:04 pm

  Postovanje.
  Svu dokumentaciju za subvencionisani stambeni kredit preko nacionalne koorporacije ja i moj muz predali smo jos u septembru 2010 danas nam kazu da nacionalna koorporacija dokumentaciju nije ni pogledala i da verovatno i nece do kraja godine a ako ne pogleda tek ce poceti odobracanje marta2011
  Da li imate neku informaciju da li je ovo tacno i sta da radimo sada , a deo kredita moramo da platimo za stan do kraja godine a ove godine nece da nam odobre. strasno je sta rade, strasno

 24. Brkic Vesna 11.01.2011. 7:53 pm

  Postovani ,

  Molim Vas da mi objasnite sledeće
  - da li subvencionisani kredit moze podici lice koje zivi samo i nije u braku, a u stalnom radnomo dnosu se nalazi
  - koji su trenutno najpovoljniji krediti koje odobravaju banke , koje Vi preporucujete , a koje bi mogla da otplacujem ( primanja su mi oko 50.000.00 dinara)

  S postovanjem
  Vesna

 25. Lazar 11.01.2011. 8:45 pm

  Kada pocinje odobravanje subv. stambenih kredita u 2011. godini i koliko se u proseku ceka? Da li ce i dalje biti uslov da se moze kupiti samo novogradnja od investitora? Hvala

 26. vid 14.01.2011. 12:08 pm

  Da li se znaju uslovi za subvencionisane stambene kredite za 2011. god. pošto je Uredba Vlade Srbije koja reguliše tu oblast juče usvojena.
  Srdačan pozdrav

 27. Misa 16.01.2011. 11:45 pm

  Postovani,kako je moguce da ja ispunjavam sve uslove,a kredit ne mogu da dobijem vec nekoliko meseci.Imam ucesce od 35% od vrednosti nekretnine.Mesecna primanja su mi 50.000,00,a kredit mi je potreban na 38.000,00.Imam 27 god.,nekretnina je sasvim cista,stoga ako znate odgovor,pomozi te.

 28. Ina 18.01.2011. 1:11 pm

  Poštovani,

  Kompletiranu dokumentaciju za subvencionisani stambeni kredit sa zahtevom za NKOSK (i 30 eur za prijavu NKOSK), predala sam banci još početkom novembra 2010 godine.
  Prema tvrdnji banke zahtev NKOSK sve ovo vreme nije ni uzela u “razmatranje”.
  Sada , u 2011, Vlada je propisala nove uslove u vezi pristupne starosti, visine učešća ….. i to se primenjuje retroaktivno i na predmete (zahteve) koji su kompletirani i podneti u 2010.
  Da li postoji mogućnost da banka nije radila svoj deo posla, koji se tiče pravovremenog ažuriranja zahteva podnosica na portal NKOSK ili neažurnost u delu saradnje sa NKOSk…..ili je jednostavno sve u rukama NKOSK i banke tu ne mogu, kao ni mi podnosioci zahteva za kredit, ništa da učine više.
  Hvala na odgovoru, unapred.

 29. Stevan 19.01.2011. 11:40 am

  Postovani,

  da li neko moze da mi kaze koja je starosna granica za subvencione kredite? U nekim novinama pise od 23-45 godina, a u nekim od 30-45 god.

  Unapred hvala,
  Pozdrav
  Stevan

 30. SANJA 23.01.2011. 8:04 pm

  Postovani,

  Molim vas za informaciju kako bih mogla da ostvarim pravo na subvencionisani stambeni kredit ako imam platu 42 000,00 dinara ?

 31. Karolina 30.01.2011. 1:01 pm

  Savet svima koji nisu uzeli stambeni kredit:
  NE UZIMAJTE KREDIT KOD PIREUS BANKE!!!
  Obecaju vam fantasticne uslove a onda se sve to preko noci promeni i Vi ste na rubu egzistencije.

 32. nikola 22.02.2011. 11:48 pm

  Dali imaju pravo lica koja zive van Srbije a drzavljani iste?

 33. ivan 24.02.2011. 11:06 pm

  molim vas za informaciju gde i kakvi su uslovi za konkurisanje za subvencionisane kredite?

 34. dijana 26.02.2011. 7:01 pm

  imam platu 20000 rsd koliki subvencionisan kredit mogu podici

 35. branka 01.03.2011. 6:34 pm

  IZ PIRAEUS BANKE SU MI U 05.11.2007.GODINE POSLALI OBAVESTENJE,U VEZI MOG STAMBENOG KREDITA,O NOVIM POVOLJNIJIM NKS I PREDLOZILI DA PREDJEM SA EVRA (NKS=7,30%) NA KREDIT U SVAJCARCIMA (NKS=3,95%),A KADA SAM PRIHVATILA,POSLE 10 MESECI SU MI DIGLI KAMATU NA 6,90%.MOJ SAVET SVIMA BEZITE OD PIRAEUS BANKE STO DALJE DA NE BI BILI OBMANUTI,A POSLE SE SA NJIMA JURILI PO SUDOVIMA.

 36. Nikola Zvezdara 20.03.2011. 1:30 am

  Da li je neo imao situaciju da dobije kredit od banke, i kada ode na odobrenje NKOSK-A, DA ONI ODBIJU OBJEKAT KOJI SE STAVLJA POD HIPOTEKU, PRITOM JE REC O UKNJIZENOM OBJEKTU, STARO VLASNISTVO, IZNAD KOG JE DOZIDAN SPRAT, KOJI JE U LEGALIZACIJI I IMA KOMPLET DOKUMENTACIJU I USELJEN JE VEC 10 GODINA.AKO NEKO IMA NEKO ISKUSTVO ILI RESENJE NEKA MI NAPISE MAIL.

  Hvala

 37. ivan 23.03.2011. 2:49 pm

  prijavljen sam na platu od 20000 hiljada,a mesecna primanja su mi skoro duplo veca,da li je moguce da uzmem kredit od 20000 eura,sa rokom otplate 20 godina i u kojoj banci

 38. milenko 31.03.2011. 1:03 am

  Postovani,

  da li trenutna situacija u Srbiji, mislim na politicku situaciju, utice na kamatne stope pri uzimanju kredita? Znamo da predizborna euforija samo sto nije pocela…

 39. Jelena 01.05.2011. 2:48 pm

  Imam 32 godine,moja mesecna zarada je 19000 RSD. Potreban mi je kredit za adaptaciju kuće koja je na mom i suprugovom imenu. Zanima me da li bih sa ovom mesecnom zaradom uopšte mogla dobiti kredit za adaptaciju, koliki bi bio maksimalan iznos tog kredita i u kojoj banci

 40. Dejan 04.05.2011. 12:22 am

  Pozdrav..kao prvo lepo je sto covek u svim ovim zavrzlamama oko kredita ima mesto gde moze da postavi pitanje i nadam se dobije odgovor na isto..:)..unapred hvala na tome
  Elem,evo o cemu se radi..
  Zivim i radim u Beogradu sa suprugom i dvoje dece,podstanari smo..moja plata je 36000 din,a supruga zaradjuje 23000…zanima me koliki stambeni kredit bi mogli da dobijemo ,odnosno koliku ratu sa udruzenim platama bi mogli da finansiramo..takodje zanima me ,koliki bi bili troskovi do realizacije samog kredita,za neki uklnizeni stan vrednosti 60000e,odnosno koliko bi novca morali da izdvojimo za te troskove..
  ..i trece da li je moguce i pouzdano da se uzima kredit bez ucesca?
  ..jos jednom hvala i veliki pozzz..Dejan

 41. Tanja 09.05.2011. 6:04 pm

  Postovani,pokusala bih da se upustim u avanturu kupovine stana na lokaciji bivse kasarne 4. juli. Plata mi je oko 32000 dinara, stalno sam zaposlena u jednoj drzavnoj ustanovi. Interesuje me da li postoji mogucnost odobravanja kredita i na koju sumu. Zanima me ko je po Vasem misljenju najpovoljnija banka za ovu vrstu “avanture”? Sta mi savetujete?

 42. elizabeta 11.05.2011. 1:49 am

  da li mogu lica koja rade u inostranstvu,a drzavljani su srbije da dobiju stambeni kredit?

 43. Renata 18.05.2011. 12:46 am

  kolika je minimalna mesecna zarada za podizanje kredita od 50000e, uz ucesce i kolika bi orijentaciono bila mesecna rata za period od 20g

 44. Vesna 19.05.2011. 4:36 pm

  interesuje me koliki mogu dobiti stambeni kredit sa platom od 46000 din. ,sa maksimalnim rokom otplate do 10 godina tako da mi mesecna rata ne bude veca od 150 do 200 eura?

 45. Ilija 25.05.2011. 10:11 pm

  Pozdrav,

  Hteo bih da vas upitam da li je moguce podići subvenconistani stambeni kredit osiguran kod NKOS za kupovinu nekretnine koja je u procesu legalizacije ukoliko se pod hipoteku stavlja stan roditelja koji je uknjižen?

 46. Ilija 25.05.2011. 10:14 pm

  Da li se premija osiguranja kod NKOS zavisi od iznosa kredita koji podižemo od banke ili iznosa kredita koji podižemo kod banke + iznosa subvencije

  HVALA

 47. Snezana 29.05.2011. 10:49 pm

  Da li lca koja rade ili imaju svoju firmu u inostranstvu mogu da dobiju kredit u Srbiji za kupovinu nekretnine?

 48. Rudolf 31.05.2011. 6:52 am

  Pozdrav svima.Zeleo bih da kupim stan (kuću) cena oko 12000Evra, a plata mi je oko 20000din radim u drzavnom sektoru vec 10 godina a imam 33god. zivota.
  Po Vasem misljenju dali bih mogao i gde da uzmam kredit za taj objekat?
  Pozdrav i hvala za odgovor!
  Rudolf

 49. ALEKSANDRA 05.06.2011. 2:11 pm

  Poštovani,zanima me koji je stambeni kredit najpovoljniji.Podigli bi udruženi kredit, mesečna primanja su nam 105 000 dinara, nemamo novaca za učešće, potrebno nam je 56 000e,kredita.Stan je neuknjižen,sagrađen 2000.god.Kredit bi podigli na 25 godina. Kolika bi nam bila rata? I kojoj banci da se obratimo?
  Unapred zahvalna!

 50. D.Ž 06.06.2011. 8:44 am

  Poštovani,

  Da li možete da mi kažete, ukratko, procedu za subvencionisani kredit. Zaposlen sam u javnom preduzeću kao i supruga, imam 32 godine. mesečna primanja su (ukupna) 110 000.00 din.

  Kome da se obratim ?
  Šta mi je od dokumenata potrebno ?

  Unapred hvala.

 51. Dobrosavljević 06.06.2011. 10:16 am

  Postovani,

  da li trenutna situacija u Srbiji, mislim na politicku situaciju, utice na kamatne stope pri uzimanju kredita? Znamo da predizborna euforija samo sto nije pocela…

 52. Sanja 02.07.2011. 10:16 pm

  Poštovani,
  Obzirom da ja i budući suprug planiramo da kupimo stan ili kucu u naredih godinu dana do dve, interesuje me da li će se, po Vašem mišljenju uslovi kreditiranja poboljšati ukoliko dobijemo status kandidata za ulazak u EU?
  Unapred zahvalna.

 53. Ratko 06.07.2011. 7:22 pm

  Da li se odobravaju subvencionisani stambeni krediti za 2011g. posto mi takav kredit nijedna banka nije ponudila, vas savet za najpovoljniju banku. hvala.

 54. nurka 15.07.2011. 3:38 pm

  htela bih da pitam u kojim slucajevima nacioonalna korporacija ne odobrava stambeni kredit?ja sam predala zahtev za odobrenje stambenog kredita,stara gradnja,stan unutra renoviran ceo,cevi parket,keramika,stolarija,sve jedino je malo losija fasada,al nije ostecena,samo se po fasadi vidi da je stara gradnja,stan je uknjizen,49 kvadrata,pitam da li moze da se desi da NKOS odbije da osigura takav stan!

 55. sonja 21.07.2011. 2:40 pm

  htela bi da pitam zasto drzava ili narodna banka srbije ne preduzme nesto u vezi onih korisnika stambenih kredita koji su indeksirani u svajcarcima? da li je to moguce da niko ne vodi racuna o svojim gradjanima? ako hocemo u Evropu treba da se ophode prema gradjanima evropski. ovo nije humano, toliko je svajcarac porastao da mi koji smo zaduzeni i prezaduzeni ne znamo sta cemo od zivota.JEL TO EVROPA? Imate li neki savet, sta da radimo kad nam je rata kredita premasila platu? Zasto se i kod nas ne uvede kao u stranim zemljama za one koji ne mogu da otplacuju ratu kredita da drzava otpise kamatu i pomogne svom narodu. TO JE EVROPA!

 56. goran aleksic 27.07.2011. 8:24 pm

  zelim da podignem neki kredit za sanaciju rekonstrukciju kuce iznos 700000.00/1000000.00 sta je po vama najpovoljnije moze i uplata na ziro racun firme koja radi sanaciju/rekonstrukciju zovem iz kraljeva

 57. violeta 08.08.2011. 1:08 pm

  Interesuje me da li bi mogla da dobijem kes kredit u bilo kojoj banci ako mi kredit biro nije uredan. Imala sam kreditne kartice i kasnila u njihovoj otplati a sada nemam duga i kartice su zatvorene ali je ostao trag u kredit birou o kasnjenju. Potreban mi je kredit do 5000 eur.

 58. Jelena Nicovic 12.08.2011. 1:01 pm

  POSTOVANI
  imam platu od 20000 din,htela bi da podignem kredit od 20000evra,da li je to izvodljivo?i koja je banka najpovoljnija? hvala

 59. dusan ivanovic 16.08.2011. 12:01 am

  ako imam platu 30000 i kredit 9000 dali mogu da dignem stambeni kredit .i ako nemogu zasto,imam10000 dodatnih primanja a supruga ima 20000 molim vas da mi odgovorite

 60. Vladimir Stankovic 18.08.2011. 5:44 pm

  Zaposljen sam u Laguni, hocu da podignem stambeni kredit 15000 eur. na 10 godina. Osiguran sam na 20.000 din. Da li je moguce bez ziranta da podignem kredit ako stan ide pod hipotekom.

 61. Nada 07.09.2011. 9:20 pm

  Mislim da je sada idealno vreme za kupovinu stana na kredit jer su cene nekretnina na primer u novom sadu vrlo niske a i kamate su dosta pristupacne… samo je bitno voditi racuna i u moru nekretnina kojih ima u ponudi (http://nekretnine.oglasi.rs/pretraga/3/682/Stanovi+Novi+Sad)
  pronaci onu koja je kompletno regularna.

 62. bojama 10.09.2011. 9:21 pm

  Da li se dugo ceka za subvencionisane kredite?

 63. Konstantin 20.09.2011. 6:46 pm

  Imam platu 20.000,00 i radim u prosveti za stalno, da li je moguce da podignem kredit od 12000 eur na 20-25 godina.

 64. Gordana 06.10.2011. 4:22 pm

  Poštovani,prijavljena sam na 20000 rsd mesecnih primanja,koliko je najveci moguci kredit dostupan uz ta mesecna primanja i najpovoljniji?Kredit je namenjen za kupovinu stana ili placa sa izgradnjom montazne kuce.Hvala!

 65. Natasa 14.10.2011. 4:26 pm

  Postovani imam platu 40000 din ali imam problem prijavljena sam na 20000 imam odredjenu kolicinu para za stan ali nedostaje mi jos 18000eura da li postoji mogucnos da dobijem kredit u toj vrednosti ili vec ako nije koliko bi mopgla dobiti para na tu platu?Hvala

 66. Dejan 01.11.2011. 1:33 pm

  Poštovani,postoji li mogućnost da se podignu dva stambena kredita, naravno bez subvencija i sa zadovoljavajućom platom.

 67. Svetlana 10.11.2011. 1:13 am

  Postovani,moja plata je 22000,imam kredit koji ce biti isplacen za dva meseca,ali sam kasnila sa ratom od 5 do 10 dana,da li bih mogla da dobijem stambeni kredit na 30 godina,ako bih mogla koliko bi to bilo para?Hvala!

 68. Milivoje 24.11.2011. 6:56 pm

  Postovani, zanima me da li su banke u obavezi da vrate i vrstu kamatne stope i njenu visinu. Ja sam uzeo stambeni kredit kod komercijalne banke 2008. god. i u ugovoru stoji da je nominalna kamatna stopa 4,95% na godisnjem nivou ali ne pise kako se izracunava nominalna kamat.stopa. U medjuvremenu 2009. banka je svojevoljno povecala kamatu na 5,95%. Sada su poslali aneks ugovora, u skladu sa novim zakonom, gde kako kazu, vracaju kamatu na 4,95% ali fiksno do kraja kredita.
  Da li da potpisem aneks?
  Hvala unapred

 69. Sanja 27.12.2011. 1:57 pm

  Molim da mi neko odgovri na sta treba prodavac, vlasnik stana, da obrati paznju prilikom prodaje stana na kredit.Da li postoji neka opasnost za njega?Vidim svi stite kupce, a sta je sa postenim prodavcima, zar i oni nisu izlozeni riziku jer svasta nesto potpisuju, a para nema mesecima, sve dok se banka ne smiluje i da li je uvek isplata u dinarskoj protivrednosti i sta se prvo potpisuje-ugovor pa ide isplata ili obrnuto, ko nadoknadjuje kursnu razliku, ako je dinarska protivrednost prilikom isplata i da li je potrebna u tom slucaju najava kod banke za adekvatan iznos deviza koje kupuje prodavac istog trenutka u banci, jer banka cesto nema tu kolicinu deviza u kasi? Mozda i ne znam sta sve treba da pitam, pa mi pomozite.Hvala, pozdrav

 70. Slobodan 07.01.2012. 11:30 pm

  Imam 55 godina i penziji sam sa penzijom od 12000RSD i 4ookn (50 evra)Supruga ima krojacku radnju sa prijavom na 27000RSD..Koliko bi mogli da podignemo kredita ako se udruzimo

 71. Tanja 11.01.2012. 12:10 pm

  Postovani, zanima me kada ce poceti odobravanje subvencionisanih stambenih kredita za 2012godinu i da li ce biti nekih povoljnih kredita za zdravstvene radnike

 72. Jelena 15.01.2012. 1:08 pm

  Postovani,

  Da li se subvencionisani stambeni kredit moze dobiti samo za stanove koje gradi drzava (npr u naselju Stepa Stepanovic) ili za bilo koji stan u novogradnji (investitor je privatna firma).

  Hvala unapred,

  Jelena

 73. miodrag 21.01.2012. 3:06 am

  kakva je mogućnost,dobti kredit za plac i montažnu kuću istovremeno?
  Koliko mesto najmanje treba da ima stanovnika da bi se mogao uzeti stambeni kredit?

 74. ivan 21.01.2012. 9:12 pm

  Molim vas da mi odgovorite ,imam nekretninu koju je opsstina procenila 7 milona dinara na osnovu tog lokala , koliko ja magu da dobijem kredit.stambeni , ako dam u zaloga tu nekretninu…………

 75. Milica 22.01.2012. 6:44 pm

  Postovani, zanima me kada ce poceti odobravanje subvencionisanih stambenih kredita za 2012. godinu, koliki kredit mozemo podici- suprugova plata je 36000 RSD, a ja sam nezaposlena?Sta nam je sve od papira potrebno za tu vrstu kredita?

 76. vesna jevric 22.01.2012. 9:17 pm

  postovani molim Vas da mi odgovorite da li moj sin i snaja mogu dobiti-i koliko subvencionisani kredit za kupovinu stana uz ucesce od 30 posto.sin je prijavljen na 20000 a snaja 16000,Unapred hvala.Srdacan pozdrav

 77. Maja 26.01.2012. 1:29 pm

  Postovani, koje banke odobravaju subvencionisane stambene kredite, jer ne rade sve banke tu vrstu kredita? Da li se subvencionisani stambeni krediti odobravaju samo za stanove koje gradi drzava?

  Maja

 78. Ana 26.01.2012. 2:12 pm

  Moj muž i ja posedujemo stan od 37 kvadrata, tj. u njegovom je vlasništvu.
  Da li bismo mogli da uzmemo veći stan uz subvencije i pod kojim uslovima? Ko i kako određuje tržišnu vrednost stana kojeg posedujemo? Da li je relevantno koliko smo ga platili?

 79. Miki 27.01.2012. 1:03 am

  Postovani,
  Kada pocinje odobravanje subvencionisanih stambenih kredita za ovu godinu i koliko ucesce je potrebno, 5% ili 10% ?

 80. Sasa Stoiljkovic 01.02.2012. 2:24 pm

  interesuje me da li mogu da podignem subvencionisani kredit ako imam plac sa kucom na selu, koji je na moje ime i vredi 5.000 eura? da li moze supruga jer je to moje vlasnistvo pre braka a da ja budem solidarni duznik? Unapred hvala

 81. BOJANA 06.02.2012. 11:20 pm

  Molim vas da mi odgovorite koje banke daju stambene kredite za nase drzavljane koji rade u inostranstvu?
  Unapred zahvalna!

 82. Sima 25.02.2012. 4:01 pm

  Planiram da za koji dan pocnem sa renoviranjem kuce. Procena je da bi mi bilo potrebno do 8 000 eura da zavrsim sve sto smo planirali. Trenutno otplacujem dinarski gotovinski kredit od 350 000 dinara na 36 meseci ( rata mi je 12 400 dinara ). Plata mi je oko 60 000 dinara. Da li mi mozete reci koji su krediti trenutno najpovoljniji, da li da uzmem kredit za adaptaciju ( oko 8 000 eura ) ili za refinansiranje ( oko 11 000 eura ), pa da isplatim prethodni kredit i ostatak novca ulozim u renoviranje. Ili uzeti dinarski gotovinski kredit ( koji je trenutno najskuplji ali je vezan za valutu u kojoj primam platu ) ? Da li moze neka preporuka za trenutno najpovoljniju opciju kredita i u kojoj banci ?
  Hvala.

 83. Dragan 04.03.2012. 8:09 am

  Postovani,
  radim u Inostranstvu,a supruga zivi u Novom Sadu. Interesuje me da li bi mogao dobiti stambeni kredit i u kojoj banci? UNAPRED HVALA!

 84. Slobodanka 07.04.2012. 7:46 pm

  Postovani,

  Zanima me da li je moguce dobiti subvencionisani stambeni kredit, za stanove koji se grade na lokaciji Ivana Ribara Novi Beograd, ukoliko nisam udata odnosno ukoliko bi aplicirala sama.

  Hvala unapred.

  S postovanjem,
  Slobodanka

 85. Aleksandar 16.04.2012. 12:26 pm

  Molim vas imam veoma veliki problem,ako mozete hitno da mi odgovorite…ja i supruga imamo problem sa nacionalnom korporacijom,u vezi stambenog subvenisacionog kredita…sve smo zavrsili u Raiffaisen banci sto se tice papira i banka je predala u nacionalnu korporaciju na obradu,ali sad nam je javljeno da nacionalna korporacija umesto 5% ucesca,sada trazi 10%,a mi smo vec investitoru dali tih 5%,a ostalih 5% nismo ni dali jer nije bila rec o 10% ucesca…jer mi te pare nemamo…pa bi vas zamolila da mi odgovorite koji bi to mogao problem biti,i kako mogu tako da promene zakon o ucescu????ako budu bas trazili 10%ucesca,onda nama propada i kapara i sve pare sto smo dali za silne potvrde i procenitelja….jer nam nije tako bilo objasnjeno na pocetku dizanja kredita,to je subvenisani kredit kod kojeg je ucesce 5% a ne 10%…nista nam nije jasno,ali molim vas da mi sto pre odgovorite..unapred hvala

 86. Sasa 06.05.2012. 11:33 am

  Dali moze da se stavi kuca na hipoteku koju ja zelim da kupim uzimajuci stambeni kredit bez obzira sto nije u gradu vec van grada

 87. Ivana 11.05.2012. 12:54 am

  Poštovani,

  zanima me da li je moguće dobiti subvencionisani kredit za stare stanove. I drugo da li predstavlja problem to sto sam bila suvlasnik nasledjenog stana, koji sam u medjuvremenu prodala.

  Hvala Ivana

 88. Ивана 11.05.2012. 2:08 pm

  Postovani,

  Da li postoje stambeni (klasicni i subvencionisani) ili neki drugi krediti koji omogucuju kupovnu i placa i kuce (montazne)? Tacnije – da li je moguce dici (neki) kredit od recimo 50ak hiljada eura, i deo dati za plac, a deo za kucu?

  Hvala puno!

  Veliki pozdrav od mladog bracnog para! :)

 89. Snezana 13.05.2012. 12:43 pm

  Moja sestra bi htela da podigne stambeni kredit, ali privatnik u cijoj firmi radi , uplacuje joj samo 20000dinara na racun banke , a ostatak od 20000 daje na ruke. Zanima me , da li je moguce da dobije stambeni kredit na zvanicno primanje od 20000 dinara i u kojoj banci ?

 90. Milica 14.05.2012. 3:51 pm

  Da li je moguce dobiti subvencionisani kredit u slucaju da mi je saduznik suprug koji je vec imao stan na svoje ime?

  Hvala

 91. Ana 21.05.2012. 7:42 pm

  Poštovani!

  Želela bih da podignem stambeni kredit da otkupim stan koji je na imenu moje bake,a istovremeno sam i ja prijavljena na toj adresi.Da li bi to moglo da mi napravi problem kod odobravanja kredita?

  Unapred zahvalna Ana M.

 92. Natasa 22.05.2012. 10:07 pm

  Molim Vas za odgovor. Radim kao prosvetni radnik u Beogradu, podigla bih stambeni kredit (moze i subvencionisani od strane drzave), zanima me koliki kredit bih mogla da dobijem na 30 godina otplate, sa platom od 42000 dinara.

 93. Zorica 29.05.2012. 7:37 am

  Stambeni kredit uz subvenciju države doveden je skoro do kraja.Ostalo je samo da se izvrši uplata, a onda je usledilo saopštenje poslato banci da se obustavlja isplata subvencionisanih kredita.Šta se to desilo.
  Molim Vas za odgovor
  Unapred hvala.

 94. gordana 01.06.2012. 9:45 am

  Postovani ,u junu 2006 godine podigla sam stambeni kredit kod NBG banke u iznosu od 20000 eura i rokom otplate 20 godina. Uslovi za dobijanje istog bili su sem visine primanja i hipoteka na stan, osiguranje stana pod hipotekom i osiguranje zivota korisnika kedita. U martu 2007 godine od banke smo dobili zahtev da se odlucimo da li cemo stan osigurati i kod nacionalne sluzbe za osiguranje kredita ili da nam podignu kamatnu stopu u skladu sa poslovnom politikom banke. Ucenjeni pristali smo da dodamo jos oko 350 eura i platimo i to osiguranje. sada se pojavljuju razne informacije po kojima banke nisu smele da rade takve stvari klijentima. Ako procitamo ugovor koji je jedini bio moguc u to vreme kada smo mi podigli kredit ispada da smo pristali na to nam rade sta im padne na pamet, ali drugacijih ugovora u to vreme nije bilo, pa smo samim tim ucenjeni da tekav ugovor potpisemo da bi uopste podigli kredit.Molom vas pomozite mi i uputite me sta da radim i da li uopste imam neka prava na povracaj ovih sredstava ili za neke druge ustupke ili ne .vec sam se obratila NBS i oni su me uputili na samu banku, ali tu je slucaj kadija te tuzi kadija ti sudi i kod njih nemas nikakva prava sem da placas sve sto ti traze. molim za savet .

 95. Ivan Knezevic 06.06.2012. 12:56 pm

  Postovani,
  U septembru 2008.godine, kod Erte banke u Kraljevu, aplicirao sam za dobijanje subvencionisanog stambenog kredita. Nakon sto sam predao svu urednu dokumentaciju i kao avans, prodavcu stana isplatio kaparu od 10 posto, kao i sve potredne naknade i provizije. U tom trenutku subvencionisani stambeni krediti su odobravani i iz banke sam dobio apsolutna uveravanja da ce sve biti uspesno okoncano u roku ne duzem od 15 dana. nakon 20 i nesto dana pitao sam sluzbenike banke zasto posao nije okoncan, jer se blizio istek roka za isplatu stana i mogucnost da mi propadne kapara. Umesto odgovora doziveo sam izbegavanja tih sluzbenika i ispoljavanje nervoze prema meni, a posle punih mesec dana od podnosenja zahteva i obavestenje da je NKOSK obustavila subvencionisane kredite, te da mogu dobiti samo kredit indeksiran u sv.francima iz sredstava banke. Obzirom da prodavac nije hteo da vrati kaparu koja je bila znacajna, a banka nije htela da pregovara o uslovima, morao sam da uzmem taj kredit, a dalja sudbina svih nas Vam je poznata. Razmisljao sam cak i da tuzim Republiku Srbiju, tadasnje resorne ministre i direktore relevantnih institucija zbog prevare i obmane, banku zbog istih razloga, ali me interesuje vase misljenje povodom svega. Sa postojecim trendovima sigurno cu u narednih godinu dana doci u situaciju da ce mi mesecna rata biti veca od plate.

 96. Jelena 10.06.2012. 6:01 pm

  Koliko se dugo ceka na odobravanje subvencionisanih kredita? Da li oba supruznika moraju biti u stalnom radnom odnosu, ukoliko uzimaju kredit udruzenim sredstvima ili samo trazioc kredita?

 97. milan 22.06.2012. 5:51 pm

  moja zena ima platu 20000 hiljada da li je moguce da dobijemo neki kredit i koliko bi to iznosilo posto smo planirali da kupimo neku kucicu

 98. milena 24.06.2012. 10:17 pm

  Kako osobe koje zive i rade u inostranstranstvu ,a srpski su drzavljani mogu dobiti kredit za kupovinu stana?

 99. milan 15.07.2012. 4:36 pm

  Postovani,
  prijavljen sam na 23 000 dinara, ali imam imam jos mesecnih prihoda. da li je moguce da podignem stambeni kredit za kupovinu neke montazne kuce?
  i takodje, da li je moguce da se upari moja i oceva plata zbog kredita? unapred zahvalan

 100. Ozbiljni 31.07.2012. 6:22 pm

  Postovanje, zanima me ako je prijavljena plata oko 70.000 din, a hteli bi da podignemo kredit za stan u iznosu 90.000eura.. Da li je to uopste moguce, na koliko godina, i kolika bi rata bila?! Sa ucescem od 10.000eura!!! Unapred zahvalni!

 101. Nevenka Ivanic 06.08.2012. 1:08 pm

  Imam 57 godina.Nemam reseno stambeno pitanje i nikada nisam imala nekretninu u vlasnistvu. Mogu li doboto subvencionisani kredit?

 102. Aleksandra 09.08.2012. 6:44 pm

  Moj suprug ima 24 godina, prijavljen je u istoj firmi vec godinu i po, platu(40 000) ne dobija u banci nego na ruke. Da li postoji neka mogucnost da nam neka banka odobri stambeni kredit? Hvala

 103. Lucky 16.08.2012. 6:41 am

  Kada se ocekuje ponovno primanje zahteva za subvencionisane stambene kredite? Moze li se jednim kreditom kupiti montazna kuca i plac?

 104. Barbara 17.08.2012. 12:20 pm

  imam 31 godinu, stalno sam zaposlena sa platom od 40000 dinara, imam kreditnu karticu u AIK banci na 5000 E.prosle godine zbog problema u firmi (nismo dobijali platu od aprila do oktobra) kasnila sam sa uplatom rata.molim vas , jel postoji neki nacin da refinansiram ovu karticu u nekoj drugoj banci posto nisam zadovoljna sa uslovima AIK bane, kamate se menjaju iz meseca u mesec, vise neznam kakva sve odrzavanja se naplacuju svakog meseca, svakog meseca mi sa racuna na ime tih odrzavanja skidaju po 4-5 hiljada dinara.

 105. vlada 31.08.2012. 3:29 pm

  sto morate preko banke da uzmete kredit kad pojedini vlasnici daju stan na rate po mnogo povoljnijim uslovima otplate.

 106. vlada 31.08.2012. 3:45 pm

  kad uzimate kredit preko vlasnika stana nije bitna starost bitno je da ima ko da otplacuje.vladatanackovic@live.com

 107. vlada 01.09.2012. 10:42 am

  zasto se muciti sa bankama kad vlasnici stanova daju stan na rate i do 20 godina otplate.vladatanackovic@live.com

 108. Ana 05.09.2012. 11:22 pm

  Poštovani,

  molim Vas za odgovor. Da li se očekuje odobravanje subvencionisanih kredita do kraja 2012. ili se čeka 2013. godina?

  Unapred hvala na odgovoru.

 109. Marina Grujičić 12.09.2012. 1:08 pm

  Kada se ocekuje ponovno primanje zahteva za subvencionisane stambene kredite s obzirom na to da je usvojen predlog rebalansa budzeta?

 110. Snezana 18.09.2012. 11:56 pm

  Interesuje me da li trenutno dajete subvencionisane kredite i kolika bi trebalo da mi je plata za kredit od 60.000 evra na 20 godina sa ucescem? Imam 42 godine i placam privatno osiguranje, ako nesto znaci. Hvala.

 111. dragan 22.09.2012. 10:47 pm

  Interesujemedali je neko refinansirao stambeni kredit kod druge banke i koja je procedura molim vas da mi odgovorite na moj emajl pozdrav,.

 112. Anja 10.10.2012. 7:00 pm

  Postovani,

  Zanima me da li stan mora da se vodi na onog ko podize kredit?
  Pola novca za kupovinu stana imam u kesu, a drugu polovinu bih preko kredita ali ne na svoje ime. U tom slucaju ko je vlasnik stana?

 113. Goran 12.10.2012. 3:44 pm

  POstovanje,
  Radim u inostranstvu, zena i deca zive u beogradu, naravno kao podstanari. Inrteresuje me da li postoji nacin i kod koje banke bih mogao da trazim kredit za kupovinu kuce. PLata mi se svakog meseca uplacuje na racun koji ja zelim, znaci automatski bi isla suma recimo od 3000 eura u tu banku u kojoj bi trazio kredit.
  Hvala vam najlepse na vasem odgovoru.
  Pozdrav

 114. Sasa 16.10.2012. 7:49 pm

  Postovani, zanima me da li postoji mogućnost subvencionisanog kredita za montažnu kuću i u kojim bankama? Unapred hvala.

 115. ljiljana 23.10.2012. 1:13 pm

  Imam 49 godina i penziju od 12000, zivim sa majkom koja ima penziju 16000, kako bih mogla dobiti stambeni kredit i kupiti stan za nas dve. Da napomenem imamo nasu malu porodicnu kucu…Molim vas recite mi kako to ide i da li su dovoljna nasa primanja za dobijanje stambenog kredita u visini od 20000 era. Postovanje i pozdrav

 116. Ljubomir 29.10.2012. 7:13 pm

  Postovani,
  Imam isto pitanje kao i mnogi drugi ovde.
  Da li se moze jednim kreditom finansirati kupovina placa i montzne kuce, a uz subvencije drzave? Mi smo bracni par, 33 godine oboje, sa bebom od godinu dana. Mesecna primanja su nam izmedju 140-160,000, zavisno od kursa GBP:RSD

 117. Ninic Tanja 16.11.2012. 10:42 pm

  Interesuje me zivimo u naseljenom mestu ispod 10000stanovnika, muz mi je zaposlen u mup,dali treba hipoteka u u vrednosti 50posto od uzimanja stanbenog kredita. Hvala

 118. Dragana 17.11.2012. 11:16 pm

  Poštovani,
  Interesuje me da li je moguće da jedan od supružnika podigne subvencionisani stambeni kredit,a da se stan(koji je predmet kupovine)vodi na drugog supružnika?

 119. Branko 25.11.2012. 10:42 pm

  Postovanje,imam jedno pitanje,da li se moze uzeti subvencionisani kredit na 15 godina?

 120. nikola 30.11.2012. 9:13 pm

  žena i ja imamo zajedno 70000 dinara primanja.
  koliki subvencionisani stambeni kredit možemo dići sa učešćem od 10000 evra.
  hvala

 121. jelica 14.12.2012. 6:49 pm

  interesuje me koja je najbolja banka za uzimanje kredita za adaptaciju stare kuce koja je na moje ime, koliko se dugo ceka, uzela bih oko 15.000 eura. Mesecna primanja su mi 45.000 dinara. Hvala unapred.

 122. siniša 23.12.2012. 10:32 pm

  U narednih 5 godina vraćam potrošački kredit putem aministrativne zabrane, hteo bih da podignem stambenini kredit, hoće li mi banka odobriti tu mogućnost.

 123. Dragan 02.01.2013. 11:47 am

  Postovani,
  Interesuje me,(u praksi) koliko je potrebno vremena da prodje od momenta kada se opredelimo za stambeni kredit do momenta kada ce sredstva biti uplacena na racun? Sta predstavlja 80% zavrsenost radova na objektu? Jel se sredstva iz kredita mogu dobiti pre uknjizbe objekta odnosno stana ( kako bi se stan mogao knjiziti na krajnjeg kupca)?

 124. Dragan 02.01.2013. 11:49 am

  Postovani,
  Interesuje me,(u praksi) koliko je potrebno vremena da prodje od momenta kada se opredelimo za stambeni kredit do momenta kada ce sredstva biti uplacena na racun? Sta predstavlja 80% zavrsenost radova na objektu? Jel se sredstva iz kredita mogu dobiti pre uknjizbe objekta odnosno stana ( kako bi se stan mogao knjiziti na krajnjeg kupca)?
  Hvala unapred!!!

 125. ljiljana 07.01.2013. 11:14 pm

  Kupila bih garsonjeru. U zalog imam garsonjeru staru 4 godine vrednu 30, 000 eura. Posto radim na crno, da li je moja garsonjera dovoljna kao zalog banci za podizanje kredita ?

 126. milijana djurdjevic 15.01.2013. 3:19 pm

  Moj muž i ja posedujemo nekretninu, tj. stambenu kucu u njegovom je vlasništvu.
  Da li bih mogla da uzmem garsonjeru uz subvencije i pod kojim uslovima? Ko i kako određuje tržišnu vrednost nekretnine koju posedujemo?

 127. Sonja 17.01.2013. 9:43 am

  Postovani,
  Imam 2 pitanja:
  1. Da li mogu da podignem stambeni kredit (rodjena sam 1968.g.)a da stan bude u vlasnistu cerke i
  2. Da li imam obavezu prema drzavi u smislu placanja taksi, poreza i sl. ako novac od prodaje mog stana unesem kao ucesce za stambeni kredit za kupovina stana za cerku?
  Unapred hvala,
  Pozdrav

 128. milijana 25.01.2013. 12:46 pm

  Poštovani,
  Zanima me da li postoji mogućnost da se jednim kreditom finansira kupovina i placa i montažne kuće. Mi smo bračni par 33 i 28 godina, u stalnom radnom odnosu i ukupna mesecna primanja su oko 82000,00.
  Unapred hvala

 129. Milena 02.02.2013. 12:40 am

  Postovani ,

  Molim Vas da mi objasnite sledeće
  - da li subvencionisani kredit moze podici lice koje zivi samo i nije u braku, a u stalnom radnom odnosu se nalazi;
  - koji su trenutno najpovoljniji krediti koje odobravaju banke , koje Vi preporucujete , a koje bi mogla da otplacujem ( primanja su mi oko 40.000.00 dinara)

  S postovanjem
  Milena

 130. Jelena 05.02.2013. 1:38 pm

  Koliko treba da je minimalna plata potrebna da bi se dobijo stanbeni kredit ?

 131. Zoran 06.02.2013. 8:12 pm

  Poštovani, interesuje me ako možete da mi odgovorite po sledećem pitanju i date savet:

  Aplicirali smo za stambeni kredit kod Bance Intesa za kupovinu kuće starije gradnje u novom sadu, cena kuce je ukupno 32000 eura, učešće smo predvideli da damo 8000 eura. Na period od 25 godina.
  Kuća koja je predmet kupovine je procenjena na 34000 eura.
  Hipoteka je data na kuću koja je predmet kupovine i pored toga su moji roditelji dali porodičnu kuću u Apatinu (130 kvm) pod hipoteku.

  Moj rođeni brat je aplicirao za kredit (stalno zaposlen sa platom oko 27000 dinara), ja sam sadužnik (stalno zaposlen u državnoj ustanovi sa platom oko 37500 dinara i plus dodatak za troskove stanovanja koji ide uz platu u iznosu od 12000 dinara).

  Danas su mi javili iz banke da nam kredit nije odobren od strane NKOSK, zbog malih primanja.
  Koje je vase misljenje o tome, dali je moguće da nije dovoljno 65000 dinara plata i 12000 dodatak za kredit čija bi mesečna rata bila oko 150 eura.Dali mogu lično da proverim u NKOSK u čemu je stvar.

  Dali postoji banka koja odobrava kredit bez osiguranja kod NKOSK, i kolike su kamate.
  Hvala unapred na odgovoru i pomoći

 132. tijana 11.02.2013. 9:49 pm

  Postovani,
  Htela bi da pitam da li moze potrosacki kredit da se refinansira sa stambenim kreditom,ako moze interesuje me kako.Unapred zahvalna

 133. marko 21.02.2013. 1:16 pm

  Postovani, Interesuje me da li postoji mogucnost zamene sudruznika

 134. Nena Matic 25.02.2013. 10:37 am

  Postovani,
  cula sam da neke banke odobravaju stambene kredite sa malim primanjima,cak i nezaposlenima uz hipoteku, pa me zanima koja i kakvi su uslovi, kome mogu da se obratim za detaljnije informacije?

  unapred hvala

 135. Marjan 05.03.2013. 5:04 pm

  interesuje me koliki mora biti najmanji iznos plate da bi se obezbedio kredit u iznosu od 45000evra
  u pitanju je starija gradnja ali je stan uknjizen i moze na kredit.

 136. Tatjana Denic 22.03.2013. 12:05 pm

  2009. godine moj suprug je podigao stambeni kredit kod Societe Generale banke, koji je bio uslovljen zivotnim osiguranjem. Interesuje me da li imamo pravo na povracaj novca kada kredit otplatimo.

 137. Lidija 25.03.2013. 2:12 am

  Poštovani,
  Koliki je maksimalno mogući stepen zaduženosti ratom stambenog kredita tj koliki bi bio maksimalno mogući iznos kredita indeksiran u eurima sa osiguranjem kod NKOSK za lice koje ima tromesečno prosečno primanje u iznosu od 25000 dinara?
  Unapred hvala

 138. Tamara 27.03.2013. 6:44 pm

  Imam jedno pitanje. Da li je istina da ne može ni u kom slučaju da se dobije stanbeni kredit za montažnu kuću na selu?

 139. Nenad 10.04.2013. 11:49 am

  Postovani,

  imam stambeni kredit uz subvenciju drzave (sesta godina otplate)- Banka Inteza. Sredstvo osiguranja je hipoteka na stanu koji je kupljen pomocu ovog kredita. Sada zelim da ovaj stan prodam, kupim veci i pri tom uzmem dodatni kredit (naravno bez submencije drzave), pri tom postojecu hipoteku bi preneo na nov stan a takodje bi isti stan stavio kao predmet obezbedjenja i za dodatni kredit. Napominjem da vrednost oba kredita bi bila ne veca od 60 procenata vrednosti novog stana. Ovaj plan sam izneo predstavniku banke i on je izrazio sumlju u izvodljivost ove “operacije”. Dve stvari su kriticne:
  prva, kako je rekao, tesko da bi za banku bilo prihvatljivo da na svoj zahtev skinem hipoteku sa jednog stana i prebacim je na drugi;
  druga je, da je malo verovatno da isti stan moze biti predmet obezbedjenja dva kredita bez obzira na visinu tih kredita.
  Ipak bankarski sluzbenik je rekao da ce sve proveriti na visim instancama banke i javiti mi ishod.
  Proslo je vise od dve nedelje od tada a ja jos uvek nisam dobio odgovor (iako sam u medjuvremenu zvao banku).
  Voleo bi da cujem vase misljenje o gore pomenutoj situaciji/resenju. da li je zakonski moguce, postoji li eventualno u preksi slican slucaj. U Intezi su rekli da do sada nisu imali ovakav zahtev

  Hvala

 140. Ivana Markovic 10.04.2013. 3:23 pm

  Postovani,
  Suprug ima mesecna primanja 43000 a ja, posto sam trenutno na porodiljskom 17000. Da li mozemo u nekoj banci da ostvarimo uslove za stambeni kredit od 50-55000eur? Mozemo da obezbedimo ucesce do 20%. Prvenstveno nas zanimaju subvencionisani krediti, Unapred hvala na odgovoru

 141. Angela 22.04.2013. 10:52 pm

  Ja sam razmislila i videla sam da uzimati krediti ni kod jedne banke u Srbiji nije razumno.Najbolje je traziti kredit od vlasnika stana ili investitora.Bez obzira sta ces platiti troskove za usluge advokata-opet cete proci duplo jeftinije!I Bogu hvala necete imati problem sa ucescem koje ste platili,a kad propala sva bankarska transakcija ne mozete te pare da vratite jer ne postoje mehanizm?Vi ste jednostavno ne zasticene!Pa zato pomazimo sami sebi ljudeee!!!

 142. sandra 04.06.2013. 5:40 am

  molim vas ako mozete da mi date odgovor na to ,dali je moguce da ja kao strani penzioner ili ako je lakse devizni koji zeli da se vrati u Srbiju dobijem stambeni kredit a i mam 42 godine starosti i koji su uslovi ..hvala vam unapred pozdrav iz Melbourna..

 143. nenad 10.06.2013. 12:11 pm

  DA LI BANKA MOZE DA TI UZME JOS NESTO AKI IMAS SAMO STAN POD HIPOTEKOM A OSTALA IMAOVINA NIJE,ALI ZBOG TRZISNE VREDNOSTI TAJ STAN NEPOKRIVA TRENUTNO ZADUZENJE KREDITA
  AKO NEKO ZNA ILI IMA NEKI STRUCNJAK KOJ SE BAVI TIME NEK MI SE JAVI HOCI I TA PKATIM DA ME NRANI AKO DODJE DO SUDJENJA

 144. ivana 12.07.2013. 5:30 pm

  Molim Vas za informaciju da li se može dobiti stambeni kredit za kupovinu kuce i placa(3 ara) na kome se kuca nalazi. Šta je u tom slucaju sve potrebno prikupiti od dokumentacije? Da li se može podici kredit i za kucu i plac ukoliko kuca nije uknjizena ako se hipoteka stavi na drugi uknjizeni objekat? Unapred hvala

 145. suzana 12.07.2013. 5:35 pm

  dali je moguc kredit za osoba koje rade u inostranstvu.ja i moj suprug radimo u svajcarskoji zanima nas kredit od 70000 hilada evra za kupovinu kuce u pozarevcu .

 146. Biljana 15.07.2013. 1:40 pm

  Postovani, da li postoji ijedna banka u Srbiji koja odobrava kredit za kupovinu kuce na selu iz upis hipoteke na tu kucu a ne na neku drugu nepokretnost?
  Hvala.

 147. mirjana 26.07.2013. 9:10 am

  Želim da refinansiram NENNAMENSKI hipotekarni kredit koji sam podigla na 25 godina.Kad sam se raspitala u nekim bankama rečeno mi je da ne mogu refinannsirati stambenim kreditom iako imam hipoteku.Ako neko ima neko rešenje molim za odgovor.

 148. silvana 30.07.2013. 9:59 am

  Molim za informaciju.zivim u Srbiji u porodicnom stanu moje majke, drzavljanin sam Republike Srbije,zelim kupiti stan u Beogradu, a zaposlena sam u Republici Srpskoj u drzavnoj firmi.Da li postoji neki osnov po kom bih mmogla dobiti stambeni kredit, to bi mi bila prva licna imoviva u Srbiji, a jos jedan momenat je da sam razvedena i zivim sa cerkom (navodim to zbog suduznika).Hvala!

 149. Milan Vranješ 06.08.2013. 7:19 pm

  Poštovani,
  imam 53 godine,zaposlen sam poslednjih 9 godina u privatnoj firmi,plata mi je 23.400,oo din i imam gotovinski kredit da otplatim još od oko 240.000,oo dinara.
  Hteo bih da ovaj kredit otplatim pre vremena i da podignem stambeni kredit od oko 1.500.000,oo.din
  Nemamo nikakve imovine i hteo bih kredit bez učešća.

  Dali postoji banka i koja je ako postoji koja daje kredite i kolike za ovakav slučaj.

  Puno se unapred zahvaljujem na odgovorima i pomoći

 150. MILENA 11.09.2013. 11:39 am

  Htela sam da uzmem kredit od 22000e na 15 godina
  kolika bi mi bila mesečna rata,i htela bi varijantu ako dodjem do nekog novca isplatim u celosti ceo kredit.
  Imam zaposlenje stalna primanja tako da mi to nije problem.
  i šta sve treba od dokumentacije da prikupim,
  hvala!

 151. MILENA 11.09.2013. 11:42 am

  imam učešće od 10000e tražila bi i povraćaj PDVa jer bi ja bila vlasnik stana takođe bi mogla očev stan uz njegovu saglasnost staviti garsonjeru pod hipoteku.

 152. Marija 21.09.2013. 3:23 pm

  Interesuje me da ja mogu da uzmem stan na kredit,imam stalni radni odnos sada,ali ako jednog dana budem rešila da odem u inostranstvo da radim,da li će mi banka praviti problem? naravno nastavila bi redovno da plaćam kredit.

 153. Milorad 24.09.2013. 9:32 pm

  Postovani,
  pre sest godina uzeli smo kredit za mlade za kupovinu prvog stana uz subvenciju drzave. odnos tog kredita je 33000€ bankarski kredit I 9000€ je subvencija drzave. U ovom momentu smo u mogucnosti da isplatimo celokupan iznos kredita a to iznosi oko 37350€. Potreban mi je vas savet da li dalje da novac drzimo na orocenju u banci ili je pametnije izvrsiti prevremenu otplatu kredita imajuci u obzir inflaciju €
  Hvala vam na savetu

 154. Milica 27.09.2013. 5:22 pm

  Da li za subvencionisani kredit kao uslov moramo biti u braku? Moze li taj kredit podici poljoprivrednik,na osnovu zemlje koju ima u vlasnistvu?

 155. hanna rich way 02.10.2013. 10:23 pm

  Dobar dan. Ne mogu sakriti ovu veliku iskaz koji se održavaju u mom životu želim da svi to znaju i biti sudionik koji se zašto sam uvijek odgovoriti, ja sam gđa Hanna bogati smjer prema nazivu, živim u Michiganu, Sjedinjene Države Amerike, ja želim zahvaliti gospođi (Kate Lisa) za njegovu ljubaznost u mom obiteljskom životu. Nisam znala da još uvijek postoje dobri vjerovniku ovako na internetu i zemlje ovdje. Samo prije nekoliko mjeseci, bio sam u potrazi za kredit od 95.000 $, a ponestaje novca za hranu, i moji zapisi su stanarinu. Ja sam bio scammed oko $ $ 4.000 i sam odlučio da ne uključuju moje samo na takav posao, ali opet prijateljica moje me upoznao kredit tvrtke zbog moje pojave i djela. I sam je rekao da nisam zainteresiran za ugovoru o zajmu, ali je rekao da je još uvijek dobar vjerovniku koji će mi preporučiti, a ja sam test i imam sreću vrlo zahvalan što sam danas, dobio sam kredit od $ 95.000,00 USD, za ovu veliku tvrtku (gđa Kate Lisa), kojim upravlja gđa (Kate) Ako ste u potrebi pravi ili legitimne kredit ili financijsku pomoć, a možete biti sigurni i pouzdani u mogućnosti platiti pravovremeno sredstva sam savjet, ga kontaktirati putem: mrskatelisaloanhome1@gmail.com A što će biti slobodni od prevare na internetu. Moj lijepi suprug proširuje svoje pozdrav svijetu i ako ne damo (Kate) ja ne mogu zamisliti način života trebao biti za moju obitelj today.Please li ugoditi pomoć mene zahvaliti gospođi (Kate) U i uvijek ću biti dijeljenja ove velika je stvar da se dogoditi u mom životu u svakodnevnom odgovor. Ti si za mene i moju obitelj iz siromaštva u mirovinu, moja obitelj proširuje svoje pozdrav za vas. Ms.hanna bogati smjer

 156. Sloba 09.10.2013. 8:03 am

  Imam jedno pitanje i nadam se odgovoru:imam redovnu platu od 20.000 dinara,dali i koliki stambeni kredit mogu dobiti,hvala unapred ! ! !

Ostavi komentar