Trošak plaćanja računa i do 15% iznosa

Internet portal www.krediti.rs je istraživao troškove bankarskih naknada za gotovinske uplate građana. Građani najčešće na ovaj način plaćaju mesečne račune za struju, telefon, račune objedinjene naplate (Infostan) i račune za mobilne telefone. Naknade banaka za gotovinske uplate najčešće zavise od računa na koji se uplaćuje novac, pa tako većina banaka naplaćuje manje naknade za plaćanja unutar banke, dok neke banke ne naplaćuju naknade ukoliko se novac uplaćuje na račun u toj banci.

U ovom istraživanju akcenat je stavljen na naknade pri uplatama na račune pravnih lica van banke u kojoj se računi plaćaju. Naše istraživanje je pokazalo da građani račune najčešće plaćaju u bankama i poštama u blizini mesta stanovanja ili radnog mesta, što u preko 50 odsto slučajeva znači da građani svoja plaćanja vrše na račune drugih banaka, a ne u kojoj uplaćuju novac.

Najnižu minimalnu naknadu na gotovinske uplate građana ima 9 banaka, a ona iznosi 20 dinara, što je duplo više nego pre nešto više od dve godine kada je najniža minimalna naknada bila 10 dinara. Najveća minimalna naknada je 150 dinara i to u čak tri banke. U praksi to znači da naknada za plaćanje prosečnog telefonskog računa od 1.000 dinara, u pojedinim bankama, može da iznosi i čitavih 15% celokupnog računa.

Najniža provizija za gotovinske uplate građanstva je 0,25 odsto, dok najveći broj banaka ovu uslugu naplaćuje 0,50 odsto od iznosa uplate. Bankarske naknade se razlikuju i pod maksimalnim iznosima naknada. Ova stavka nije od velike važnosti većini građana pri plaćanju računa, međutim pri većim uplatama predstavlja značajnu stavku. Tako, najmanja maksimalna uplata iznosi 660 dinara, dok je najviši maksimalni iznos provizije 10.000 dinara. Najčešće banke naplaćuju maksimalnu proviziju od 5.000 dinara.

Mesečne račune i ostale uplatnice, osim u bankama, građani mogu platiti i u poštama širom Srbije, što je i dalje najčešće mesto za različite uplate građana, čak i pored činjenice da je Pošta, počela da naplaćuje provizije za uplate koje su ranije bile bez provizije (kao što je uplata Telekomovih računa).

U sklopu ovog istraživanja posetili smo nekoliko nasumično izabranih filijala banaka i evidentirali neke nepravilnosti u radu. U jednoj od filijala koje smo posetili provizija za uplate na račun pravnog lica van banke se naplaćuje po cenovniku koji počinje da važi krajem tekućeg meseca. Osim ovoga teže nepravilnosti u radu nisu evidentirane.

Tabela 1 – Bankarske provizije na uplate van banke

* Manji iznosi i procenti se odnose na vlasnike HIT tekućih računa
** Za Elektrodistribuciju Beograd i Infostan Beograd bez naknade, manje provizije se odnose na iznose veće od 100.000 RSD
*** Infostan, Informatika Novi Sad, Elektrovojvodina Novi Sad bez naknade
**** Za iznose do 1.000 RSD minimalna naknada je 150 RSD, za iznose preko 1.000 RSD minimalna naknada je 50 RSD

Banke koje ne naplaćuju provizije unutar banke: Čačanska banka, KBC Banka, OTP banka, Privredna banka Beograd, Raiffeisen banka, Societe Generale banka Srbija, Srpska banka, Univerzal banka, Vojvođanska banka

Tagovi: , ,

Jedan komentar na “Trošak plaćanja računa i do 15% iznosa”

  1. Trošak plaćanja računa i dalje do 15% iznosa | Krediti.rs blog 09.05.2012. 11:32 am

    [...] portal http://www.krediti.rs je pre nešto više od godinu dana (januar 2011. godine) u tekstu “Trošak plaćanja računa i do 15% iznosa” predstavio istraživanje koje je za cilj imalo da uporedi naknade pri uplatama na račune [...]

Ostavi komentar